BiH
0

Zakoni o Vladi i državnim službenicima sutra pred poslanicima NSRS-a

FENA
Novi zakon o upravi u Republici Srpskoj predviđa da broj ministarstava u Vladi RS-a ostane isti, ali je kod dva ministarstva predviđena izmjena naziva.

Za Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju RS-a predviđen je naziv "Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalne integracije“, i time se vrši prilagođavanje nadležnostima i poslovima koje obavlja, a Ministarstvo privrede, energetike i razvoja prema novom Zakonu trebalo bi se zvati "Ministarstvo indrustrije, energetike i rudarstva“.

Također, predviđeno je i formiranje "Direkcija policije“ kao nove republičke uprave u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Ovom, kao i Nacrtu zakona o Vladi RS-a i Nacrtu zakona o državnim službenicima, te prijedlozima zakona o zaštiti naziva RS-a i o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a, sutra će se izjasniti poslanici Narodne skupštine RS-a.

Razlozi za donošenje Zakona o Vladi sadržani su u obavezi koja je proistekla iz zaključka Skupštine RS-a od jula prošle godine, a kojim je utvrđena potreba reorganizacije sistema Vlade, ministarstava, uprava i drugih vladinih organizacija s ciljem efikasnije organizacije i postizanja boljih rezultata u funkcionisanju.

Promjene koje su izražene i u materijalnim propisima, uticale su na potrebu za usklađivanjem nadležnosti Vlade sa nastalim promjenama i novim zadacima koji stoje pred ovim organom, naročito u realizaciji zadataka na usklađivanju zakonodavstva RS-a sa zakonodavstvom Evropske unije, saopćeno je danas iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a.

Jedan od razloga za donošenje zakona o državnim službenicima jeste, kako se dodaje, da se ubrza proces reforme javne uprave u RS-a, a u skladu sa strategijskim ciljevima i promjenama u ovoj oblasti.

"Donošenje zakona o zaštiti naziva RS-a i zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a, čiji će prijedlozi sutra biti razmatrani, veoma su značajni za RS, jer ih do sada nismo imali“, navodi resorno ministarstvo.