Parlament RS
0

Zakoni o transplantaciji ljudskih organa i tkiva u proceduri

FENA
U Republici Srpskoj bi uskoro trebalo da se usvoje zakoni o transplantaciji ljudskih organa i transplantaciji ljudskih tkiva i ćelija, čime bi ona prvi put od nastanka trebalo da zakonski regulira tu oblast.

Ova dva zakonska akta upućena su u parlamentarnu proceduru u formi nacrta, a o njima će se poslanici izjasniti na sjednici 23.septembra.

Pitanja koja se odnose na transplantaciju ljudskih organa do sada su bila uređena Zakonom o uvjetima za uzimanje i presađivanje dijelova ljudskog tijela, koji datira još iz početka 90-ih godina bivše SFRJ.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o zdravstvenom osiguranju, te preuzetim zakonima iz SFRJ kojima se uređuje ova oblast, transplantacija je uređena nepotpuno i uopćeno (u pogledu uvjeta, postupka i načina za uzimanje i ugrađivanje, pravne i medicinske zaštite primalaca i donora i njihovih prava na zdravstvenu zaštitu), što je u velikoj mjeri otežavalo i onemogućavalo provođenje zakona i bržu i širu primjenu transplantacije ljudskih organa u RS-u.

Razlog za donošenje ovog zakona jeste i potreba da se proces transplantacije ljudskih organa u RS-u uskladi s propisima donijetim u zemljama Evropske zajednice.

U tom cilju u izradi ovog zakona korišćena su rješenja iz zakona o transplantaciji ljudskih organa radi liječenja iz zemalja u okruženju, preporuka Komiteta ministara Vijeća Evrope, vodeći principi Svjetske zdravstvene organizacije o transplantaciji ljudskih organa i Konvencije o ljudskim pravima u biomedicini.

Nacrtima zakona o transplantaciji ljudskih organa i tkiva i ćelija, između ostalog, definira se dobrovoljnost doniranja ljudskih organa, propisuje jedinstvena listu čekanja, a predviđa se i da za uzimanje organa zbog transplantacije nije dozvoljeno plaćanje bilo kakve naknade ili sticanje bilo kakve druge koristi, te da je zabranjeno oglašavanje i trgovina ljudskim organima.

Također, definirano je da su podaci o primaocima i davaocima profesionalna i službena tajna, a propisuje se čuvanje dokumentacije, mjere za smanjenje rizika prenošenja bolesti na primaoca, kao i obavezni pristanak primaoca za ugrađivanje ljudskih organa.

Detaljno je uređen način, postupak i uvjeti za uzimanje ljudskih organa od živog davaoca, naročito u pogledu pribavljanja pristanka, kao i uloga etičkog odbora.