Uprava za inspekcijske poslove KS
0

Zakon vam nalaže da očistite snijeg ispred svog ulaza

Sarajevo-x.com
Foto: Čitatelj portala
Foto: Čitatelj portala
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS je izdala saopćenje u kojem se navodi da Služba komunalnih redara KJKP Rad 24 sata učestvuje u radu zimskih komunalnih službi, a osim toga evidentiraju i kršenja Zakona o komunalnoj čistoći.

"Podsjećamo na zakonsku obavezu korisnika i vlasnika svih stambenih i poslovnih objekata da su dužni čistiti pristupe objektima gdje stanuju, a tom prilikom trebaju voditi računa gdje odlažu snijeg. Najbolje je da to urade u dogovoru sa predstavnicima mjesnih zajednica i štabova civilne zaštite", navodi se u saopćenju.

Mole se građani da snijeg ne odlažu u šahtove, jer postoji mogućnost stvaranja ledenih čepova, usljed čega može doći do pucanja kanalizacionih cijevi i onemogućavanja normalnog funkcionisanja kanalizacionog sistema.

Građanima se skreće pažnja i da ne odlažu smeće u kontejnere ili oko njih, dok se ne stvore uslovi za redovan odvoz, jer i to dodatno otežava čišćenje, a predstavlja i opasnost od stvaranja zaraznih bolesti.

Molimo građane za strpljenje i saradnju, s obzirom da bi novi snijeg, najavljen za danas, mogao uzrokovati i nove probleme, navode u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.