Ivanković-Lijanović
0

Zakon o zaštiti domaće proizvodnje nije suprotan Ustavu BiH

FENA
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jerko Ivanković - Lijanović uputit će Ustavnom sudu BiH "odgovor" u kojem će obrazložiti da Zakon o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA nije suprotan Ustavu BiH i još nekim sporazumima kako je to naznačio Ustavnom sudu u apelaciji za zaštitu ustavnosti spomenutog zakona predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Filipović.
  • Nadam se da će Ustavni sud do 1. septembra ukinuti privremenu mjeru kojom se osporava primjena navedenog zakona i mislim da je on u skladu sa Ustavom i da ne krši nikakve sporazume - kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu Jerko Ivanković - Lijanović.

Ustavni sud BiH suspendirao je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje unutar sporazuma CEFTA početkom ovoga mjeseca, po početku njegove primjene, a nakon Filipovićevog zahtjeva da Sud donese privremenu mjeru kojom će se zaustaviti primjena tog "spornog" zakona do donošenja konačne odluke.

Ivanković - Lijanović je kazao da je on predložio i novi zakon o akcizama koji bi se sutra trebao naći na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a, prema kojem bi, po sličnom modelu kao što je uvedeno 10 feninga putarine za autoceste, bila uvedena jedna KM po kutiji cigareta za poticaje u poljoprivredi.

Sredstva bi bila izdvajana na jedinstven zajednički račun i mogla biti korištena samo za poticaje u poljoprivredi.

Ivanković - Lijanović je kazao kako od novog zakona očekuje prikupljanje oko 500 miliona KM, s obzirom na činjenicu da je protekle godine u BiH prodano oko 550 miliona kutija cigareta.