Parlament FBiH
0

Zakon o transplantaciji ljudskih organa u proceduri

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Federalnom parlamentu u Sarajevu, u kojem još traje ljetna pauza, u proceduri je najavljeni federalni zakon o transplantaciji ljudskih organa i tkiva u svrhu liječenja.

O tom tekstu je već bilo poslaničke rasprave u Predstavničkom domu 28. jula, ali je izjašnjavanje odgođeno dok primjedbe razmotri Federalno ministarstvo zdravstva kao predlagač.

Iako generalno ocijenjen kao veoma dobar i potreban medicinskoj struci i pacijentima, predloženi zakon je tokom te julske rasprave za neke poslanike bio diskutabilan zbog načina predložene transplantacije organa i tkiva s umrle osobe (kadaverična transplantacija), dok su potpuno bili saglasni s propisanom transplantacijom organa od živih donora.

Predviđeno je, naime, da za kadaveričnu transplantaciju medicinarima treba samo takozvana "pretpostavljena" saglasnost donora, što bi značilo da je svaka osoba potencijalni donor organa nakon svoje smrti ako za života nije izjavila suprotno.

Uz to je predlagač predvidio da nakon smrti potencijalnog donatora, za transplantaciju treba zatražiti i saglasnost njegove porodice.

Nakon pet godina ovakvog praktikovanja medicinskih transplantacija, treba utvrditi koliko je takvo zakonsko rješenje bilo dobro i da li ga treba mijenjati, predviđeno je također.

Jedan broj poslanika, međutim, smatra da je "pretpostavljena" saglasnost donora veoma diskutabilna i da zbog osjetljivosti problematike može doći do čestih sudskih sporenja pa i pred evropskim Sudom za ljudska prava.

Ti poslanici predlažu da se umjesto "pretpostavljene", obavezno propiše takozvana "prethodna" saglasnost donora, a ona znači da se transplantacija nakon smrti ne može obaviti ako je donor nije odobrio za života i to ličnom izjavom koja bi ostala registrovana u centru za transplantaciju.

Svoju riječ o ovim poslaničkim nedoumicama dat će Federalno ministarstvo zdravstva, a oba doma Parlamenta Federacije BiH konačan stav o zakonu u cjelini.