BiH
0

Zakon o RTV servisu FBiH još ne može stupiti na snagu, Softić najavljuje kraću proceduru

FENA
Mada se Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine izjasnio jučer da Prijedlog zakona o javnom servisu Radio-televizije Federacije BiH ne povređuje vitalni interes hrvatskog naroda u BiH, ovaj zakon još ne može stupiti na snagu jer su ga domovi Parlamenta FBiH odobrili u različitim tekstovima.

To je za Fenu izjavio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić.

Iako su razlike više tehničke nego suštinske naravi, ni ovaj zakon ne može postati operativan dok ne bude odobren u jedinstvenoj tekstualnoj formi i u Predstavničkom i u Domu naroda.

Put do operativnosti mogao bi biti značajno skraćen, izjavio je danas Softić.

Najavio je i jednu od proceduralnih mogućnosti. Umjesto da sada na potezu bude zajednička parlamentarna komisija čiji su članovi oba doma i da ona pokuša uskladiti različite varijante, Softić najavljuje drugu proceduralnu mogućnost. Kazao je da će na narednoj sjednici Doma kojim on predsjedava, a bit će sazvana za 25. i 26. juni, u dnevnom redu najvjerovatnije biti kandidirana varijanta da se poslanici tog doma izjasne o istoj tekstualnoj formi zakona kakva je svojevremeno odobrena u Domu naroda.

Pošto je razlika u nekoliko amandmana, više tehničke naravi, usvojenih u Predstavničkom domu, odustajanjem od njih, ovaj dom može dovesti tekst u istu formu odobrenu u Domu naroda, obrazložio je on. Ne isključuje i mogućnost eventualnih nastojanja u Parlamentu za odgađanjem njegove primjene.

Donošenje zakona o javnom sistemu RTVFBiH veoma je značajno pitanje u Bosni i Hercegovini.

Ovaj zakon je odobren u oba doma Federalnog parlamenta (mada u različitim tekstovima zbog nekoliko amandamana odobrenih u Predstavničkom domu), ali je Klub delegata hrvatskog naroda u federalnom Domu naroda pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH jučer je saopćilo svoju odluku o ovom zahtjevu Kluba Hrvata, ocijenivši da zakon ne povređuje vitalni interes tog konstitutivnog naroda.

U obrazloženju presude, koju je pročitao predsjednik Suda Mirko Bošković, stoji da odredbe prijedloga zakona koje reguliraju programska načela i njihovo ostvarenje ne daju bilo kakvog osnova iz kojeg bi se moglo zaključiti da će Hrvati biti diskrimirani u odnosu na druga dva konstitutivna naroda i da se jedan narod favorizira u odnosu na druga dva i ostale.

Regulirano je da će program uvažavati nacionalne, regionalne, tradicijske, vjerske, kulturne, jezičke i druge karakteristike sva tri konstitutivna naroda i ostalih u BiH uz ravnopravnu zastupljenost tri službena jezika i dva pisma te njihove kulture i baštine.

Propisana je mogućnost prigovora bilo kog korisnika ili zainteresiranih stranaka da mogu podnijeti prigovor Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) ako se RTVFBiH ne pridržava odredbi ovog zakona i odgovornost člana upravnog odbora kojeg može razriješiti Parlament FBiH.

Utvrđena je i mogućnost razrješenja cijelog upravnog odbora u Parlamentu FBiH ako RAK utvrdi da odbor ne poštuje uvjete iz dozvole o radu, što bi dovelo do ozbiljnog kršenja ili narušavanja interesa ili prava bilo kojeg od konstutitivnih naroda ili ostalih.

Vijeće Ustavnog suda je još konstatiralo da ne postoji mogućnost preglasavanja jednog konstitutivnog naroda pri donošenju odluke Upravnog odbora RTV-a FBiH.

Predstavnici Kluba delegata hrvatskog naroda na javnoj sjednici 21. maja istaknuli su da u novom Prijedlogu zakona nije postupljeno prema ranijoj odluci Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH i da su predložena rješenja suprotna međunarodnim dokumentima.

Kazali su i da za prijedlog zakona nije glasao Klub delegata srpskog i Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH te da je zakon usvojen preglasavanjem hrvatskih poslanika u Predstavničkom domu tog parlamenta te donesen u suprotnoj proceduri od propisane u Poslovniku o radu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Na kraju čitanja jučerašnje odluke Ustavnog suda, predsjednik Bošković je kazao da je jedan sudija izdvojio mišljenje od ove odluke, ali da će to izdvojeno mišljenje biti objavljeno zajedno s Odlukom Ustavnog suda u Službenim novinama FBiH.