Federalni parlament
0

Zakon o reviziji korisnika boračko-invalidske zaštite nije prihvaćen

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Poslanici Predstavničkog doma u Federalnom parlamentu, nakon dugotrajne i iscrpljujuće rasprave te više pauza, na današnjoj sjednici u Sarajevu nisu dali većinsku podršku predloženom zakonu kojim je iz Federalne vlade najavljivana revizija davanja iz entitetskog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.

Cilj predloženog teksta je bio da tu zaštitu nastave uživati oni koji je zaista zaslužuju, a da budu osujećeni lažni korisnici, obrazlagao je predlagač.

Na uštedama u federalnom budžetu u ovoj oblasti insisitira Međunarodni monetarni fond.

Tokom rasprave, danas je najviše bilo riječi o suštinskoj popravci Vladinog teksta predlaganoj bezuspješno u vidu jednog amandmana.

Predlagač je bio poslanik Stranke demokratske akcije Zijad Mušić, a neprihvatanje njegove intervencije mnogi tumače kao razlog što zakon nije dobio podršku u cjelini.

Naime, Mušićev predloženi amandman nije prihvatila Vlada na današnjoj sjednici, a Predstavnički dom se nije ni izjašnjavao jer, prema napomeni predsjedavajućeg Safeta Softića, taj tekst nije stigao u parlamentarnu proceduru u propisanom roku već je kasnio jedan dan.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Slaviša Šućur prigovorio je zbog ove "iznenadne principijelnosti", a njegov kolega iz Nezavisnog kluba SBiH Munib Jusufović dodao da se u ovom slučaju insistira na rokovima (koji toliko puta nisu ispoštovani) jer Mušićev, inače kvalitetni amandman prema ocjeni ovog poslanika, ne odgovara nekima zbog sadržine.

Mušić je, naime, predlagao da budući zakon propiše jednomjesečni rok u kojem će sadašnji korisnici mjesečnih naknada prilagati odgovarajućim službama uvjerenja o neisplaćenim vojničkim plaćama kao najbolje dokaze (koji sadrže i potpise) da su učestvovali u odbrambenim jedinicama u proteklom ratu u BiH.

Onima koji u roku od mjesec dana ne dostave takva uvjerenja, treba obustaviti isplatu mjesečnih naknada do okončanja revizije, a nespornim korisnicima omogućiti da jednom zauvijek završe s revizijama, predlagao je Mušić.

Federalna vlada, pak bila je predvidjela reviziju vojne i medicinske dokumentacije koju su sadašnji korisnici prilagali dosad kad su tražili pravo na redovne naknade iz federalnog budžeta na osnovu učešća u ratu ili eventualnog invaliditeta stečenog u borbi.

Vlada je bila predložila i privremenu obustavu isplata onima koji su učešće u ratu ili ranjavanje dokazivali na osnovu izjava dvaju svjedoka ili na temelju potvrda sadašnjih boračkih udruženja u Federaciji.

Federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić je jučer i danas u Parlamentu izjavljivao da je u međuvremenu odlučeno da nikakvih privremenih obustavljanja isplata neće biti tokom revizije ako zakon bude odobren.

Prije glasanja poslanika, premijer ih je pozvao da podrže Vladin tekst jer u protivnom MMF neće odobriti drugu tranšu novca na osnovu stand-by aranžmana a Vlada će, rekao je, zato biti primorana da boračke naknade smanji i do 25 posto.

"Oni koji ne budu glasali za ovaj zakon, glasat će za umanjenja naknada borcima", bila je premijerova poruka koja je iz opozicionih klupa, a naročito žustro od Muhameda Moranjkića (BOSSS-SDU) protumačena kao svojevrsna prijetnja ili ucjena.

Mujezinović je to negirao, a povodom toga što Vlada danas nije odobrila Mušićev amandman, izjavio je: "Nisam mogao zavrtati ruke ministrima".

"Ne možete ministrima zavrtati ruke, a možete nama", dobacivao je iz poslaničkih klupa Munib Jusufović.

Nakon okončanja ove tačke dnevnog reda, sjednica Predstavničkog doma nastavljena je raspravom o zakonima sasvim drugačije tematike.