BiH
3

Zakon o radu predstavljen u simbolu propasti radničke klase i nekadašnjem banjalučkom gigantu

Piše: M. T.
(Foto: Klix.ba)
Sa 143.000 stanovnika i od toga 63.000 radnika, od kojih je 54 posto bilo zaposleno u realnom sektoru, Banja Luka je prije rata bila prevashodno industrijski grad. 24 godine poslije banjalučka industrija ne postoji. Čajavec, Jelšingrad, Unis, Univerzal, Kosmos, 22. decembar, Blik... U predugom nizu propalih firmi posebno mjesto zauzima Incel u čijim je prostorijama danas predstavljen novi Zakon o radu RS-a.

Zlatne godine Radne organizacije Incel, koja je brojala 12 tadašnjih OUR-a (organizacija udruženog rada), pet restorana, fabriku vode, prugu kojom je dopreman ugalj, sopstveni bazen i nekoliko stambenih zgrada, završene su sa početkom rata. Jedan po jedan gasili su se pogoni Viskoze, Celuloze, Energane...Imovinu moćnog preduzeća počeli su da razvlače tajkuni.

Nekadašnji radnici, njih 6.500, koji su nekada prevozom preduzeća organizovano dolazili na posao, redovno dobijali platu, regres, minuli rad, zimnicu i ogrijev, rasuli su se na različite strane. Neki su malo protestovali i bunili se, sretniji su našli novi posao, neki su završili na birou, mnogi na groblju...

Niko od tih radnika, osim možda sindikalnih predstavnika, u doba tog toliko puta osporavanog i proklinjanog socijalizma, pojma nije imao o odredbama tadašnjeg radnog zakonodavsta, niti ih je to interesovalo, jer su radili.

Danas se u Incelu malo radi, ali su svima puna usta novog Zakona o radu. O njemu se spore Savez sindikata RS, Unija udruženja poslodavaca RS, Konfederacija sindikata koja "drži vodu" Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, koje je i predložilo zakon, po volji i mjeri MMF-a.

Nakon što protesti i "opsada" Narodne skupštine 28. decembra prošle godine nisu dali rezultat, Savez sindikata RS je najavio pokretanje inicijative za ocjenu ustavnosti tog takona pred Ustavnim sudom RS.

Pomoćnica ministra za rad i zapošljavanje RS Mira Vasić rekla je da Ustavni sud RS treba da donese odluku o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o radu koji je podnio Savez sindikata RS.

"Vlada Republike Srpske se kao predlagač opredijelila da, po hitnoj proceduri, Narodnoj skupštini uputi Zakona o radu jer je u tom pogledu obezbijeđen opšti interes. Narodna skupština je to prihvatila i usvojila Zakon o radu", rekla je Vasić.

Poslodavci se, opet, nadaju da će Vlada prepoznati određene probleme u novom Zakonu o radu, što znači da slijedi identičan scenario kao u FBiH.

"Mi, generalno, nismo zadovoljni konačnim izgledom Zakona o radu, te ćemo inicirati određene izmjene, budući da naši amandmani, njih 11, nisu usvojeni, oni ostaju isti, nisu implementirane direktive EU koje se tiču pauze, instituti iz prošlog sistema, regres, minuli rad, očekujemo da oni budu izbrisani jer ne odgovaraju današnjim uslovima poslovanja i tržišnoj ekonomiji", rekao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca.

"Dok su svi radili u fabrikama, onda se manje pričalo o zakonima, ali se i primjenjivalo više, sad je obrnuto, svi pričamo o zakonima, problemi su evidentni, ustavno pravo svih građana je da rade, a kod nas ne radi ni pola i sad, u toj situaciji, mora se tražiti mjera da oni koji rade zarađuju bar toliko da mogu živjeti od toga i hraniti porodice. Naš stav će biti i u kolektivnom ugovoru da niko nema pravo blokirati u bilo kom preduzeću minimalnu platu", rekao je Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS.

Predstavnici Saveza sindikata se nisu ni pojavili na prezentaciji zakona. Njihov stav o tom aktu je poznat.