BiH
0

Zakon o policiji u RS-u na ponovnom odlučivanju u NSRS-u početkom marta

FENA
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Prema odluci Kolegija Narodne skupštine Republike Srpske nastavak devete sjednice najavljen je za 1. mart, a bit će razmotrene preostale tačke dnevnog reda, među kojima je i informacija o realizaciji zaključaka Narodne skupštine RS-a, koji se odnose na rad Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Deseta sjednica Narodne skupštine RS-a bit će održana odmah nakon završetka devete.

Na predlaženom dnevnom redu je, između ostalog, Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švajcarskim francima, po hitnom postupku na prijedlog Kluba poslanika SDS- SRSRS.

Bit će ponovo razmatran Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, nakon što je taj zakonski akt predsjendik RS-a Milorad Dodik ponovo vratio na odlučivanje Narodnoj skupštini RS-a.

Dodik je odbio da potpiše ukaz o proglašenju ovog zakona, na koji su, na zajedničkoj sjednici Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a usvojeni amandmani Kluba Bošnjaka o nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u RS-a po popisu iz 1991.godine.

Srpski predstavnici vlasti smatraju tu odredbu neprihvatljivom, dok iz bošnjačkog kluba naglašavaju da će tražiti ocjenu ustavnosti, ako se zakon ponovo usvoji bez odrednice o popisu iz 1991.