BiH
0

Zakon o najnižoj netosatnici vraćen na doradu, zakon o porezu na dohodak odbijen

FENA
U današnjem nastavku 25. redovne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu, poslanici su sugerirali Vladi FBiH, odnosno resornom ministru rada i socijalne politike Radovanu Vignjeviću da iz parlamentarne procedure povuče predloženi zakon o najnižoj netosatnici, što je on i učinio.

Dorada predloženog teksta je, prema većinskom mišljenju u Predstavničkom domu potrebna jer najniža predložena netosatnica od 1,50 KM za pripravinike i uposlenike sa stažom do jedne godine, nije rangirana prema stručnoj spremi uposlenika.

Nakon što je ovaj zakon vraćen Vladi na doradu, poslanici su se većinom glasova izjasnili protiv predloženog zakona o porezu na dohodak.

Ovaj tekst, upućen u parlamentarnu proceduru također iz Federalne vlade, najavljivao je četiri godišnje stope poreza na dohodak u FBiH.

Prva stopa od pet posto predviđana je za mjesečna primanja u FBiH u visini do 400 KM, druga od 10 posto za primanja od 400 do 800 M, a 15 posto za primanja od 800 do 1.500 KM. Za mjesečna primanja u FBiH veća od 1.500 KM bila je predviđena godišnja porezna stopa od 20 posto.