Odluka Vijeća
0

Zakon o katastru u RS-u ne ugrožava vitalni bošnjački interes

FENA
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske donijelo je odluku kojom je utvrđeno da Zakonom o premjeru i katastru RS-a nije povrijeđen vitalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Predmet razmatranja Vijeća bilo je meritorno odlučivanje o zahtjevu Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a koji smatra da je u konkretnom slučaju povrijeđen vitalni interes tog naroda da učestvuje u organizaciji organa javne vlasti, kao i njegovo pravo da efektivno učestvuje u postupku osnivanja premjera i katastra nepokretnosti.

Također, povredu vitalnog interesa Klub bošnjačkog naroda vidi i u tome što se predmetnim Zakonom, navodno, vrijeđaju imovinska prava bošnjačkog naroda te da se ne štiti državna imovina od moguće neustavne promjene njenog statusa.

Odlučujući o ovim zahtjevima Kluba delegata bošnjačkog naroda, Vijeće Ustavnog suda RS-a je utvrdilo da osporenom odlukom nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda koji se odnosi na organizaciju organa javne vlasti, s obzirom na činjenicu da osporeni zakon nijednom svojom odredbom ne reguliše organizaciju javne vlasti, što i nije cilj njegovog donošenja.

Naime, ovim zakonom se uređuju upravni i stručni poslovi koji se odnose na premjer, katastar nepokretnosti, osnovne geodetske radove i druga stručna pitanja.

Vijeće je, također, ocijenilo da način na koji je osporenim zakonom uređeno pitanje premjera i katastra ne ulazi u prava iz domena vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda utvrđenih Ustavom, pa tako ne može dovesti do povrede ovih prava bošnjačkog naroda.

Osim toga, Vijeće je ocijenilo da je osporeni zakon općeg karaktera i da se jednako odnosi na sve građane RS-a te nijedan konstitutivni narod ovakvim propisivanjem nije doveden u neravnopravan položaj.

Također, po ocjeni Vijeća, neosnovane su tvrdnje podnosioca zahtjeva da će predmetnim zakonom biti onemogućeno rješavanje pitanja restitucije nepokretnosti građanima bošnjačke nacionalnosti, jer ovaj zakon ne utiče na stečena prava, već prije svega uređuje stručne poslove koji se odnose na premjer i javni registar nepokretnosti te se ne može dovesti u vezu s restitucijom imovine.

Podsjećanja radi, Zakon o premjeru i katastru, usvojen je u oktobru u entitetskom parlamentu glasovima vladajuće većine u RS-u, a nakon što je Ustavni sud BiH stavio privremenu mjeru zabrane primjene spornog Zakona o katastru u RS-u.

Predlaganjem novog zakona RS je sama odustala od Zakona o katastru u RS-u, čija primjena je obustavljena odlukom Ustavnog suda BiH, po zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je ranije, podnoseći apelaciju Ustavnom sudu RS-a, upozorio da cilj donošenja Zakona o katastru u RS-u očigledno nije da se omogući kontrola korištenja imovine u skladu s općim interesima, odnosno da se osigura naplata poreza ili drugih doprinosa ili kazni, već da se liši imovine svaka osoba koja nije u posjedu te imovine.

Prethodno su i delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a zatražili ocjenu ustavnosti Zakona o katastru u RS-u, ali je bez čekanja na krajnji ishod Uprava za geodetske i imovinskopravne poslove u RS-u počela njegovu primjenu, odnosno preuzimanje gruntovnica u sudovima u tom bh. entitetu.