BiH
3

Zakon o Elektroprenosu BiH pred Ustavnim sudom

SRNA
Dom naroda Parlamenta BiH (Foto: Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Dom naroda Parlamenta BiH (Foto: Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH večeras nije postigla saglasnost o eventualnoj destruktivnosti Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH "Elektroprenos BiH" po bošnjački vitalni nacionalni interes, te će o tom pitanju odlučivati Ustavni sud BiH, potvrdio je Srni član komisije Krstan Simić.

"Svi članovi komisije ostali su pri svojim ranijim stavovima. Moj je stav da ovde nema nikakve povrede bošnjačkog vitalnog nacionalnog interesa i da se zakonom svi tretiraju pod jednakim uslovima. Siguran sam da ni Ustavni sud BiH neće utvrditi povredu u tom smislu", istakao je Simić.

Simić je rekao da će pod najoptimalnijim uslovima, Ustavni sud BiH ovaj zakon staviti na dnevni red krajem januara, ali da postoji mogućnost i da će se o njemu odlučivati tek u martu.

Delegati SDA iz kluba bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuli su danas pitanje štetnosti po bošnjački vitalni nacionalni interes kod Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH "Elektroprenos BiH".

Izmjenama zakona predviđeno je da Skupština akcionara "Elektroprenosa BiH" donosi odluku o načinu raspodjele dobiti, uključujući akumuliranu dobit, na prijedlog Upravnog odbora, a po usvajanju finansijskih izvještaja.

U obrazloženju zakona se podsjeća da je na Skupštini akcionara "Elektroprenosa BiH" 3. februara 2012. godine, kojoj su prisustvovali i usaglasili stavove entitetski premijeri i resorni ministri, zaključeno da bude pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o osnivanju kompanije.

Predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH su 12. juna još jednom potvrdili neophodnost izmjene Zakona o osnivanju kompanije u dijelu koji se odnosi na raspodjelu dobiti, što je od posebnog interesa za oba entiteta, čime su još jednom dali saglasnost za navedenu promjenu, a u skladu sa zaključkom Skupštine akcionara.