Borjana Krišto
0

"Zakon i Ustav su u rukama visokog predstavnika"

FENA
Borjana Krišto
Borjana Krišto
Borjana Krišto je u svojstvu predsjednice Federacije BiH danas u Mostaru na Političkoj akademiji HDZ-a BiH održala predavanje o aktuelnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH.

Krišto je kazala kako su u ovom trenutku i zakon, i Ustav i pravo i pravda u rukama visokog predstavnika.

"Osjećam se kao predsjednica Federacije BiH jer u nalogu piše dok visoki predstavnik ne odluči drukčije. Trenutno ne vrijede nikakve druge odluke dok visoki predstavnik ne kaže drukčije", istaknula je Krišto.

Ustvrdila je kako se BiH nalazi u jednom pravnom haosu, ali da postoje institucije sistema koje bi trebale kazati svoj stav o tome.

"One su jedine nadležne i mjerodavne. Međutim, ovdje svatko sebi uzima za pravo (…) zato što ova politička situacije nije samo politička nego je ona i pravna jer se tiče ustava i zakona", kazala je Krišto.

Na novinarsko pitanje o tome je li za HDZ BiH novouspostavljena vlast legalna, Krišto je kazala kako ovdje nije riječ o stranci ili pojedincu već da je u pitanju cjelokupan sistem BiH.

"Nalozima visokog predstavnika, ako ih pozorno iščitate vidjet ćete kako su sve institucije sustava dovedene u pitanje", kazala je Krišto ističući kako je i čitav demokratski sustav doveden u pitanje.

Sada se, navodi Krišto, postavlja pitanje imamo li trenutno Zastupnički dom jer njemu je mandate verificirao SIP.

Na upit da prokomentira izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića jednoj dnevnoj tiskovini, da je OHR donio takvu odluku kako bi što duže ostao u BiH, te da će Hrvati odgovoriti građanskim neposluhom, Krišto je kazala kako će se HDZ BiH i hrvatski narod ponašati tako što će se boriti političkim i pravnim sredstvima da zaštiti poziciju hrvatskog naroda.

"Za taj neposluh ja ne znam (…) ali sada se s pravom tako nešto može kazati jer imamo situaciju da u BiH i u Federaciji BiH vrijede dvostruka pravila. Nekomu se dopušta nasilje nad Ustavom i zakonom, pa znači li to kako svatko sutra može povlačiti neke poteze bez bojazni da će odgovarati, ako su ista pravila", istaknula je Krišto.

Po njenim riječima, spomenuto predavanje je organizirano kako bi se javnost upoznala s pravnim haosom koji je izazvan nakon oktobarskih izbora, razgovora o implementaciji vlasti i najnovijih postupaka visokog predstavnika u BiH.