Inzko o prijenosu nadležnosti
0

"Zaključke Skupštine RS-a staviti van snage"

FENA
Valentin Inzko, (Foto: OHR)
Valentin Inzko, (Foto: OHR)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je pismo Narodnoj skupštini RS-a u kojem zahtijeva da se ponište zaključci Narodne skupštine u vezi s Informacijom o efektima prijenosa ustavnih nadležnosti s RS-a na institucije BiH.

Inzko traži da se ti zaključci Skupštine, za koje su glasali svi srpski poslanici, stave van snage.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić rekao je novinarima da je Kolegij entitetskog parlamenta danas informiran o Inzkovom pismu te da je zatraženo od parlamentarnih klubova i stranaka da o tome obave međusobne konsultacije i do naredne sjednice daju stav kako će se postupiti po zahtjevu visokog predstavnika.

Radi podsjećanja, Narodna skupština RS-a je u ranije usvojenim zaključcima navela da treba da se pokrene postupak revizije do sada "neustavno oduzetih" nadležnosti s entiteta na nivo BiH kroz izmjene, dopune i ukidanje zakona donesenih po tom osnovu".

Također, predloženo je i da se pokrene pravni spor pred domaćim i stranim pravosudnim institucijama o tom pitanju.

U samo tri od 68 dosadašnjih slučajeva, Narodna skupština RS-a dala je saglasnost za prijenos nadležnosti s entiteta na institucije BiH, navodi se u zaključcima koje je usvojila Narodna skupština RS-a 14.maja.