Brisel
0

Zaključci Vijeća o zapadnom Balkanu

FENA
Vijeće za vanjske poslove je na sjednici u Briselu dalo puno podršku visokom predstavniku/specijalnom predstavniku Miroslavu Lajčáku i njegovim naporima da osigura poštivanje Mirovnog sporazuma iz Dejtona/Pariza i unaprijedi reforme.

Vijeće je podsjetilo da potpisivanje SSP-a predstavlja važnu etapu u odnosima BiH i Evropske unije. Međutim, Vijeće je izrazilo svoju duboku zabrinutost zbog nedavnog razvoja političke situacije u BiH, posebno u vezi sa korištenjem nacionalističke retorike i provođenjem jednostranih odluka od određenih dužnosnika, koje dovode u pitanje zajedničke nadležnosti i osnove države.

Takve izjave i djela ugrožavaju reforme neophodne za budućnost zemlje. Vijeće je primilo k znanju pismo Predsjedništva, generalnog sekretara/visokog predstavnika i komesara za proširenje.

Ponovno ističući evropsku perspektivu Bosne i Hercegovina, Vijeće je pozvalo bh. vlasti da preuzmu svoje odgovornosti i obnove napore kako bi se neophodne reforme nastavile i osigurao napredak Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji.

Vijeće pozdravlja sporazum koji su s tim u vezi postigle tri vodeće stranke u BiH. Vijeće poziva da se dogovoreni prijedlozi što prije konkretiziraju i da se političke snage u BiH ujedine oko ovog projekta.

Vijeće je podsjetilo da i dalje podržava cilj tranzicije OHR-a u ojačano prisustvo Evropske unije. Vijeće je također podsjetilo da je PIC naveo pet ciljeva i dva uvjeta za zatvaranje OHR-a.

Vijeće je pozvalo vlasti u BiH da intenziviraju napore kako bi se u potpunosti ispunili navedeni ciljevi i uvjeti. Vijeće je istaklo ponovnu volju Evropske unije da pojača svoj angažman u Bosni i Hercegovini i da preuzme svoje odgovornosti, koristeći sve instrumente koji joj stoje na raspolaganju.

Vijeće je pozdravilo zajednički izvještaj generalnog sekretara/visokog predstavnika i komesara za proširenje o jačem angažmanu EU u Bosni i Hercegovini.

Vijeće je naglasilo da će razvoj operacije ALTHEA trebati uzeti u obzir politička dešavanja.

Vijeće je ocijenilo evoluciju operacije ALTHEA i prihvatilo je prijedloge iz polugodišnjeg izvještaja generalnog sekretara/visokog predstavnika o ovoj operaciji.

Vijeće je izrazilo svoju duboku zabrinutost povodom nedavnih političkih dešavanja u Bosni i Hercegovini. Međutim, unatoč teškoj političkoj situaciji, sigurnosna situacija je ostala stabilna.

U okviru globalnog angažmana Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Vijeće je naglasilo ključan napredak ostvaren u ispunjenju mandata operacije ALTHEA, posebno u vezi sa okončanjem vojnih zadataka i stabilizacijom predviđenom u Sporazumu iz Dejtona/Pariza.

Iz tih razloga, Vijeće smatra da bi pripreme za eventualnu evoluciju operacije trebale biti nastavljene, uzimajući u obzir buduću ulogu specijalnog predstavnika Evropske unije.

Rezultati tih priprema će biti predstavljeni Vijeću u martu 2009. godine, kako bi se Vijeće moglo očitovati o budućnosti operacije čim se za to steknu uvjeti. Evolucija operacije ALTHEA će trebati uzeti u obzir razvoj političkih dešavanja.

Vijeće je naglasilo da suradnja s NATO-om u pogledu operacije ALTHEA i dalje dobro funkcionira.

Vijeće je primilo k znanju napore EUPM u pružanju podrške vlastima Bosne i Hercegovine pri provedbi reforme policije usvojene u aprilu 2008. i poboljšanju koordinacije policijskih snaga i pravosudnih organa.

EUPM, čiji mandat ističe u decembru 2009. godine, nastavit će svoju važnu ulogu u stabilizaciji i evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine.

Vijeće će u odgovarajućem trenutku razmotriti buduću evoluciju ove misije nakon 2009. godine.