BiH
4

Zaključci vanredne sjednice Udruženja poslodavaca FBiH

Klix.ba
Udruženje poslodavaca FBiH, na vanrednoj sjednici održanoj 21.05.2014. godine, razmatrajući novonastalu situaciju vezanu za katastrofalne posljedice poplava na prostoru Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, kada je Udruženje poslodavaca, prije svega, odalo priznanje svim građanima Bosne i Hercegovine te poslodavcima na brzoj reakciji, izraženoj solidarnosti i nesebičnom angažmanu na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu. Katastrofa je ujedinila sve građane i privredne subjekte neovisno od vjere ili nacionalnosti odnosno teritorije gdje žive ili posluju.

Nadalje, Udruženje poslodavaca poziva sve svoje članice, privredne subjekte i pojedince da se, u okviru svojih mogućnosti, uključe u akciju doniranja novčanih sredstava, opreme, hrane, građevinskog materijala i svega onog što može pomoći u saniranju šteta i olakšanju životnih uslova stradalim u poplavama.

Imajući u vidu da je veliki broj privrednih subjekata pretrpio ogromnu materijalnu štetu i koji će se, zbog nemogućnosti pokretanja procesa rada i proizvodnje, svakodnevno povećavati, pozivamo Vladu FBiH da, iz sredstava IPA fondova Evropske unije, Svjetske banke i međunarodne zajednice, zatraži pomoć te dobivena novčana sredstva usmjeri za sanaciju šteta i pokretanje poslovnih aktivnosti privrednih subjekata kojima će se obezbjediti zadržavanje radnih mjesta. U tom cilju UPFBiH traži da se, radi na prevazilaženju definiranih prepreka za korištenju EU fondova, naročito fondova za vanredne situacije, hitno otklone nedostaci i stvori prostor za korištenje fondova posebno namjenjenih za razvoj poljoprivrede u BiH.

UP FBiH je tražilo od Vlade Federacije BiH da, u saradnji sa Agencijom za bankarstvo, komercijalnim bankama, svim privrednim subjektima i građanima koji su pretrpjeli štetu, obezbjedi moratorij u trajanju od, minimalno, 12 mjeseci na povrat kredita korišten za izgradnju objekata, nabavku opreme za pokretanje proizvodnje i kupovinu repromaterijala svim privrednim subjektima koji su pretrpjeli štete u poplavama ili klizištima. Zatim, moratorij za plaćanje kamata, odnosno otpis kamata, na sva kredite odobrene od strane banaka i mikrokreditnih organizacija u vrijeme nemogućnosti povrata kredita od strane oštećenih privrednih subjekata. Moratorij za plaćanje doprinosa za PIO/MIO i zdravstveno osiguranje za privredne subjekte koji su pretrpjeli više od 60% štetu a sve do momenta mogućnosti plaćanja doprinosa, a da se putem Razvojne banke obezbjedi dovoljan iznos sredstava za kreditiranje aktivnosti na otklanjanju nastalih šteta, sa kamatom manjom od 3% i odgovarajućim grace periodom, sve u cilju održavanja broja zaposlenih. Traži se i da za sva vozila koja su angažirana na prijevozu humanitarne pomoći ili osoba koja učestvuju na sanaciji posljedica poplava ukinuti plaćanje putarina na trasi autoputa.

Kao jedan od zaključaka ove sjednice UPFBiH traži od Vlade FBiH da hitno obezbijedi zakonodavno pravni okvir za Agenciju za bankarstvo kako bi se mjere iz tačke 4. mogle uspješno realizovati.

U cilju obezbjeđenje uslova za život nastradalih porodica, UP FBiH traži da se, izgrađeni a ne prodati stanovi na području Federacije BIH, pod povoljni uvjetima ustupe i stavi na raspolaganje institucijama i građanima koji su pretrpjeli štetu i ostali bez svojih domova.

UP FBIH traži od Vlade FBIH da prilikom odmah i bez odlaganja isplati poticaje poljoprivrednicima za prethodne godine. Ovim činom omogućit će se poljoprivrednicima da dođu do svog novca kojim mogu djelimično sanirati nastaalu štetu.

Doneseni su i zaključci koji treba da idu prema Vijeću ministara BiH, a traži se da VM donese vanrednu odluku kojom će se za usluge i robe kao i repromaterijal odnosno gorivo i sl. koje su namijenjene u svrhu pomoći građanima, poslovnim subjektima na područjima pogođenim poplavama ukinuti plaćanje PDV. Privrednim subjektima koji su pretrpjeli štetu, za dospjele obaveze PDV, omogućiti odgođeno plaćanje PDV-a u vremenu saniranja šteta i nemogućnosti plaćanja istog.

Udruženje poslodavaca poziva MMF da bez odlaganja uplati dospjelu tranšu po StandBy aranžmanu. Uplatom sredstava pomoći će stanovništvu i institucijama BiH da lakše saniraju posljedice poplava, ali i da omogući povrat, do sada uplaćenih tranši kredita.

Predlažemo održavanje donatorske konferencije za pomoć u otklanjanju posljedica prirodne katastrofe u BiH.

Poslodavci će Putem Asocijacije poslodavaca BiH zatražiti pomoć od Business Europe, Svjetske organizacije rada i sličnih asocijacija da pomognu stanovništvo i privredne subjekte u saniranju šteta.

Na kraju, Udruženje poslodavaca izražava svoje razočarenje ponašanjem predstavnika pojedinih političkih partija, izvršne i zakonodavne vlasti i članova Predsjedništva BiH koji su, umjesto da prate postupke svih naroda, sportista, umjetnika i poslodavca, ostali razjedinjeni i u katastrofi građane BiH.