Cjelodnevna rasprava
0

Zaključci o poljoprivredi u četvrtak na Parlamentu FBiH

FENA
Predstavnički dom FBiH
Predstavnički dom FBiH
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine donijet će u četvrtak zaključke nakon današnje cjelodnevne tematske sjednice u Sarajevu posvećene stanju u poljoprivredi Federacije BiH.

Zaključke, odnosno mjere kojima treba unaprijediti ovaj sektor, predložit će parlamentarni odbor za poljoprivredu tako što će sublimirati prijedlohe Vlade i Predstavničkog doma.

Nakon što je na početku današnje sjednice iz resornog federalnog ministarstva dat pregled stanja u oblasti poljoprivrede i novčanih podrški, prehrambene industrije, veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede, u raspravi Predstavničkog doma preovladali su stavovi da stanje u poljoprivrednom sektoru Federacije nije ni blizu dobro i ne odgovara potrebama proizvođača niti zaštiti domaće proizvodnje i njenoj konkurentnosti na tržištu.

Sjednica je u jednom dijelu protekla u optužbama iz opozicionih klupa na račun federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića.

Mirza Ustamujić, iz opozicionog Saveza za bolju budućnost, nakon što je Lijanovića između ostalog optužio za dodjelu poticaja "virtualnim poljoprivrednicima" u prošloj i ovoj godini, napustio je zasjedanje.

Ministar je negirao te i druge optužbe i dodao da je od opozicije danas očekivao konstruktivne prijedloge, viziju koja bi doprinijela unaprjeđenju poljoprivrede.

Nakon ove tematske sjednice, Predstavnički dom nastavit će rad 25. i 26. aprila, za kada je najavljena 14. redovna sjednica.

U obimnom dnevnom redu predložena je i rasprava o Nacrtu zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine u FBiH.

Među ostalim tačkama su po hitnom postupku predloženi Prijedlog zakona o autocesti na koridoru 5C te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu vrijednosnih papira.

Zakoni o lijekovima te izmjene legislative o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju najavljeni su po skraćenoj proceduri, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa.