Federalni parlament BiH
0

Zaključci o boračko-invalidskoj zaštiti

FENA
Nakon cjelodnevne rasprave o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite u Federaciji BiH koja je otvorena na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu, dogovoreno je da Federalna vlada, odnosno Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, zatim boračka udruženja i parlamentarni Odbor za boračka i invalidska pitanja sačine zajedničke zaključke na osnovu rasprave i predlože ih na izjašnjavanje Predstavničkom domu u nastavku ove sjednice.

Rasprava je danas otvorena na zahtjev boračkih udruženja, a federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić podnio je Informaciju resornog ministarstva o stanju i implementaciji tri aktuelna federalna zakona koji regulišu prava boračkih kategorija.

To su Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica kojim se propisuju prava na ličnu ratnu vojnu invalidninu, kao i na porodičnu, zatim Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Povodom ovog trećeg zakonskog teksta, predsjednik Saveza demobilisanih boraca Mehmed Šišić je izjavio da nezaposleni demobilsani borci već pet mjeseci ne primaju naknade koje im propisuje taj akt.

U diskusijama parlamentaraca i prisutnih predstavnika osam boračkih udruženja naznačani su najveći problemi u implementaciji sva tri zakona. Navedeno je da se oni sve teže provode, odnosno s određenim zakašnjenjem zbog novčanih problema, zatim da nije mali broj osoba koje nelegalno na osnovu lažnih rješenja koriste propisana prava, kao i to da u Federaciji ne postoji pravilnik o jedinstvenom registru pripadnika oružnih snaga i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Pitanje zapošljavanja boračke populacije je također problematično a veoma značajno, naglašeno je.

Prema riječima Safeta Softića, predsjedavajućeg Doma, nastavak današnje sjednice će vjerovatno biti zakazan za sedam do deset dana.