OHR
0

Zaključci NSRS negiraju državne nadležnosti

SRNA
Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) smatra da se zaključci Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske (RS) na BiH upliću i pokušavaju negirati državne nadležnosti koje su jasno i eksplicitno navedene u Dejtonskom mirovnom sporazumu, saopšteno je Srni iz OHR-a.

U OHR-u očekuju od poslanika Narodne skupštine RS da se "ponašaju odgovorno i ponište svoje zaključke u postavljenom roku".

''Još ima vremena da poslanici djeluju i OHR očekuje da će to i uraditi'', ističu u OHR-u i dodaju da ''ne  shvataju zašto su poslanici Narodne skupštine RS odlučili da iskomplikuju političku atmosferu usvajanjem ovih zaključaka''.
 
Navodeći da Dejton i Ustav BiH definišu proceduru za usvajanje zakona, u OHR ističu da bi provođenje skupštinskog zaključka koji predviđa pristanak Narodne skupštine RS prije usvajanja zakona na državnom nivou - bio jasan pokušaj blokiranja države.

'Sve institucije EU, uključujući i nedavno (visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera) Solanu, jasno su stavili do znanja da država mora funkcionisati kako bi ova zemlja napredovala, a ne da postane manje funkcionalna, kao što to traži Narodna skupština RS'', navode iz OHR-a.

U OHR-u ističu da se na listi 68 prenesenih nadležnosti nalazi nekoliko nadležnosti koje se odnose na ulazak i boravak stranaca, protjerivanje i azil, te status izbjeglica, dok Ustav BiH nadležnost za imigraciju i azil jasno daje državnom nivou.

OHR podsjeća da Ustav jasno navodi da su u nadležnosti institucija BiH - spoljna politika, spoljnotrgovinska politika, carinska politika, monetarna politika u skladu sa članom sedam, finansiranje institucija, te međunarodnih obaveza BiH, politika i uređivanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila, provođenje krivičnog zakona na međunarodnom i međuentitetskom nivou, uključujući i odnose sa Interpolom, uspostavljanje  i rad zajedničkih i međunarodnih sredstava komunikacije, uređivanje međuentitetskog saobraćaja i kontrolna vazdušnog saobraćaja.
''Da bi obavljala te nadležnosti, država treba da ustanovi odgovarajuće institucije i usvoji potrebne zakone. Pri tome su na svim nivoima zastupljeni interesi svih konstitutivnih naroda'', navode iz OHR-a. 

OHR smatra da zaključci osporavaju i odluke Ustavnog suda BiH. 

Čak je bilo nekoliko slučajeva upućenih Ustavnom sudu BiH u vezi sa državnim nadležnostima. Posljednji takav slučaj pokrenuo je Milorad Živković u vezi sa državnim sudom. Ne samo da Ustav daje državi nadležnosti za provođenje krivičnog zakona, nego je i Ustavni sud odbacio Živkovićev zahtjev  utvrdivši da je taj zakon u skladu sa Ustavom BiH, navode u OHR-u.

Bez obzira na to, slučajevi koje je Ustavni sud odbacio, a koji se odnose na statistiku, javne nabavke, Visoki sudski i tužilački savjet, graničnu službu i ostale dovode se u pitanje zaključcima Narodne skupštine RS, uprkos činjenici da je Ustavni sud već odlučio da je riječ o nadležnostima države. 

''I na kraju Narodna skupština RS sebe proglašava konačnim tumačem Dejtonskog sporazuma izjavljujući da su svi zakoni koje je donio visoki predstavnik neustavni'', navode iz OHR-a.

Na pitanje da li će međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko u Banjaluci  poslanicima Narodne skupštine RS i predstavnicima RS lično pojasniti šta je neprihvatljivo u zaključcima ili će to učiniti predstavnici OHR-a, rečeno je da je visoki predstavnik bio vrlo jasan u pismu upućenom Narodnoj skupštini RS traživši da se usvoji novi zaključak kojim se poništavaju zaključci od 14. maja. 
''Već postoje mehanizmi za zaštitu konstitutivnih naroda i interesa entiteta koji su predviđeni Dejtonskim sporazumom i izabrani predstavnici iz RS već mogu zaštititi svoje interese u Savjetu ministara, Predstavničkom domu i u Domu naroda na državnom nivou. Ne shvatamo zašto su poslanici Narodne skupštine RS odlučili da iskomplikuju političku atmosferu usvajanjem ovih zaključaka'', navodi OHR.

Odgovarajući na pitanje da li se mogu očekivati sankcije s obzirom da je visoki predstavnik najavio da će nakon 11. juna, do kada je dao rok za promjenu zaključaka Narodne skupštine RS, ukoliko se ovo ne dogodi, preduzeti neke mjere, te da je u tom kontekstu pomenuo i bonska ovlaštenja, u OHR-u kažu da je u svom pismu visoki predstavnik jasno stavio do znanja da je na poslanicima da povuku ove zaključke. 

''Još ima vremena da poslanici djeluju i OHR očekuje da će to i uraditi'', navode iz OHR-a.

Komentarišući da li ovo može negativno uticati na političku situaciju u BiH kada je riječ o reformskim procesima i najavljenom nastavku razgovora prudske trojke, iz OHR-a navode da se politički lideri moraju odgovorno ponašati i raditi na pitanjima na kojima se može ostvariti napredak, a ne prijetiti blokadama i bojkotima. 

''Očekujemo od poslanika Narodne skupštine RS da se ponašaju na odgovoran način i ponište svoje zaključke u postavljenom roku'', navodi se u odgovoru iz OHR-a.