BiH
0

Zaključci 4. Konferencije predsjednika sudova u BiH

Sarajevo-x.com
Danas je u Mostaru, u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH), završena 4. Konferencija predsjednika sudova u BiH na kojoj su osim predsjednika sudova prisustvovali i članovi VSTVBiH, predstavnici strukovnih udruženja, predstavnici centara za edukaciju sudija i tužilaca, Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH, sekretari sudova, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, ombudsmani, predstavnici advokatskih komora, te predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Pravosuđe u BiH je u protekloj godini zabilježilo pozitivan trend kvalitete i kvantitete rada, posebno u smanjivanju broja neriješenih predmeta.

Govoreći o nezavisnosti pravosuđa i ustavnim reformama, učesnici Konferencije su se jasno usprotivili uključivanju pravosuđa i profesionalnog osoblja u Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, jer bi to utjecalo na nezavisnost pravosuđa i urušilo postignuti jedinstveni sistem plata sudija i tužilaca na teritoriji čitave BiH, tražeći pritom da se donese jedinstveni Zakon o platama sudija, sudskih službenika i namještenika na osnovu principa i standarda na kojima je zasnovan Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH.

Također, učesnici Konferencije zahtjevaju od relevantnih političkih faktora uključivanje VSTVBiH u pregovore o ustavnoj reformi te se zalažu da VSTVBiH, Sud BiH i Tužilaštvo BiH budu uključeni u Ustav Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju status sudija i sudskog osoblja zaključeno je da je potrebno zakonski urediti i uspostaviti sistem napredovanja sudija, inicirati promjene načina izbora i postavljenja sudskih sekretara i uspostaviti adekvatan sistem njihovog nagrađivanja.

Zaključeno je i da je potrebno poboljšati saradnju između VSTVBiH i organa zakonodavne i izvršne vlasti, unaprijediti sistem planiranja sudskih budžeta između predsjednika sudova, VSTVBiH i relevantnih ministarstava pravde te jačati saradnju sa ombudsmanima u BiH.

Kako je jačanje povjerenja građana u pravosudni sistem jedan od važnih uslova odgovornog funkcionisanja pravosudnog sistema ukazano je da je potrebno izraditi komunikacijsku strategiju za pravosudni sektor, unaprijediti postojeće mehanizme komuniciranja s medijima te kontinuirano upoznavati javnost o reformi pravosuđa.