BiH
3

Zaključak konferencije u Sarajevu: Dijalogom do harmonije i suživota

Piše: S. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom predjesedavanja BiH Vijećem Evrope, u Sarajevu se održava konferencija pod nazivom "Razmjena religijske dimenzije međukulturalnog dijaloga" na kojoj će predstavnicima evropskih zemalja biti prenesena iskustva naše zemlje kada je riječ o izgradnji suživota.

Konferenciju organizuje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a kako je istakla resorna ministrica Semiha Borovac, cilj Konferencije jeste razmijeniti iskustva na polju dijaloga i izgradnje boljih odnosa među narodima i ostalim skupinama jedne države, a naročito kada je riječ o nacionalnim i vjerskim manjinama.

Drugim riječima, razgovarat će se o tome kako od Evrope napraviti inkluzivno društvo koje prihvata svakoga bez obzira na to kako se zove, kojim jezikom govori ili u koje božanstvo vjeruje.

"Nijedna religija ne može biti iznad ljudskih prava. Moramo raditi na tome da kroz obrazovanje stavimo tačku na priču o ekstremizmu. Vijeće Evrope je već ranije počelo prenositi ove poruke, a radujem se što imamo priliku proširiti je i vašom zemljom", kazala je Anne Brasseur, predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Jedino kroz suživot i inkluziju možemo izliječiti rane prošlosti, jedan je od zaključaka konferencije.

"Nažalost i 20 godina nakon Dejtona i dalje su nam puna usta rata, zločina i mržnje. Zbog toga je ovakav skup važan, a Sarajevo najbolja pozornica za takav događaj", rekao je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Kako ističu iz Vijeća Evrope, dijalog u BiH treba graditi od samih temelja.

"Hoćemo svakoj zajednici prenijeti ideju zajedničkog života, a nju je najefikasnije, ali i najteže proširiti na lokalnom nivou. Smatram da se ova misao treba prenijeti govorom", smatra Jean-Claude Frecon, predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Evrope.

Konferencija se održava 2. i 3. novembra u Sarajevu.