Okružni privredni sud
0

Zakazano prvo ročište za stečaj u "Hidrogradnji" Istočno Sarajevo

FENA
Istočno Sarajevo
Istočno Sarajevo
Za 28. mart u Okružnom privrednom sudu zakazano je ročište radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka u GIK "Hidrogradnji“ iz Istočnog Sarajeva.

"Hidrogradnja" je ponovo u vlasništvu RS-a, odnosno Investiciono-razvojne banke RS-a, jer je 15. juna 2011. s "Integral inženjeringom" A.D. Laktaši sporazumno raskinut ugovor o privatizaciji.

Stečaj se otvara kao epilog višegodišnje agonije ovog nekada uspješnog preduzeća, koje je samo u 2010.godini ostvarilo gubitak više od pet miliona maraka, a evidentirane kratkoročne obaveze, koje firma ne može da izmiruje zbog nelikvidnosti, dostigle su iznos više od 11.385.000 KM.

U prijedlogu za otvaranje stečaja navedeno je da "Hidrogradnja“ već duži period nije u mogućnosti da izmiruje svoje dospjele obaveze.

Preduzeće na evidenciji zaposlenih ima 251 osobu, a prema procjeni uprave ima mogućnost da se djelimično reorganizira i da nastavi poslovanje u toku samog stečaja.

Iako je "Hidrogradnja" Istočno Sarajevo ponovo u državnom vlasništvu, upravo je Vlada RS-a u martu prošle godine preporučila stečaj kao najbolje rješenje te obećala da će pomoći prilikom stečajne reorganizacije.

Konačnu odluku donijet će nadležni sud u Istočnom Sarajevu, koji će na ročištu utvrditi da li postoje stečajni razlozi i uvjeti za otvaranje stečajnog postupka.

Za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Radomir Jokić iz Teslića.

Sporazumom o raskidu privatizacionog ugovora s Vladom RS-a "Integral" je trebalo da osigura sredstava za izmirenje dijela potraživanja radnika "Hidrogradnje", s tim da su radnici pristali da se polovina njihovih potraživanja po osnovu plaća pretvori u akcije, a da se drugi dio duga izmiri prodajom dijela imovine preduzeća.

Prije ovog sporazuma radnici su protestirali i u Banjoj Luci, jer im se dugovalo, pojedinačno, i do 48 plaća.

Šta je i kako rađeno prethodno u "Hidrogradnji" Istočno Sarajevo, odnosno u 2010. godini, nije se mogla uvjeriti ni nezavisna revizija, pa se i uzdržala od davanja mišljenja.

Nisu im, naime, odgovorni dali dokumentaciju na uvid, nisu mogli prisustvovati popisima, niti se uvjeriti u stvarno stanje nekretnina, opreme i drugih sredstava..., jer je dokumentacija u Radnoj jedinici "Hidrogradnje" u Gacku - uništena je u požaru, naveo je nezavisni revizor, "Poslovni informator-Revizija" d.o.o Bijeljina.

"Hidrogradnja" Pale faktički više i nema kapitala, odnosno sveden je na nulu, jer je akumulirani gubitak iz ranijih i tekuće godine u iznosu 39.566.256 KM, premašio kapital za 5.880.152 KM.

Kratkoročne obaveze na dan bilansa iznose 11.385.329 KM, što premašuje iznos tekuće imovine za 9.230.898 KM.

Nezavisna revizija je još tada ukazala da je "Hidrogradnja" suočena s problemom likvidnosti, odnosno nije u mogućnosti da izmiruje svoje dospjele obaveza, kako prema zaposlenim, tako i prema dobavljačima, povjeriocima.