BiH
2

Zakazan štrajk upozorenja u školama i na Univerzitetu u Tuzli

Piše: D. Brkić
Zbog kašnjenja u isplati plata, neisplaćena tri topla obroka i tri naknade za prevoz, te neisplaćenih vlastitih prihoda škola, Sindikat Srednjeg i visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona za ponedjeljak od 12 do 13 sati zakazao je štrajk upozorenja.

"Aktivnosti vezane za štrajk upozorenja vodimo od januara 2014. godine. Na jučerašnjem sastanku sa premijerom Bahrijom Umihanićem i novim ministrima iznijeli smo svoje probleme i najavili štrajk upozorenja. Pored isplate plata i naknada za topli obrok i prevoz tražimo i da škole dobiju novac za školovanje vanrednih kandidata. Taj novac je uplaćen na račun, ali ga je Vlada TK potrošila za druge potrebe", kaže Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja.

Jednosatni štrajk upozorenja održat će se u 31 srednjoj školi, 88 osnovnih škola, Univerzitetu u Tuzli i ustanova kulture koje se finansiraju iz budžeta TK.

"Mogu najaviti kako je ovo uvod u generalni štrajk ako se naši zahtjevi ne ispune", kaže Terzić.

Sindikat Srednjeg i visokog obrazovanja nije nominovao svog kandidata za novog resornog ministra, jer je takvo šta u suprotnosti sa sindikalnim načelima.

"Mi smo svim prethodnim vladama bili proaktivni partner. To želimo biti i ubuduće. Nismo protiv ideje da se 5 posto neto ličnog dohotka na dobrovoljnoj bazi svakog uposlenika sliva u Fond za zapošljavanje, ali smo protiv bilo kakvog smanjenja plata", decidan je Terzić.