BiH
1

Zajedničkim istražnim timovima protiv prekograničnog kriminala

SRNA
U okviru projekta "EU podrška provođenju zakona", danas je u Sarajevu predstavljen koncept zajedničkih istražnih timova (ZIT) EU čiji je cilj jačanje prekogranične saradnje između odgovarajućih institucija država članica Unije.

Šef operacija Sekcije pravosuđe, unutrašnji poslovi i reforma javne uprave u Delegaciji EU u BiH Severin Strohal rekao je da ovaj projekat ima za cilj jačanje kapaciteta BiH u borbi protiv kriminala i korupcije.

On je istakao da današnji seminar o ZIT ima dva cilja – da se agencijama za provođenje zakona u BiH pruži prilika da učestvuju na najboljim obukama i obrazovanju koju EU može pružiti, te da se ojača saradnja između tužilaca i policije, da bi se uspješno borili protiv kriminala i korupcije.

"Osigurali smo okvir za agencije u BiH za provođenje zakona da steknu prvi utisak o svemu što može ponuditi Evropski policijski fakultet (CEPOL)", rekao je Strohal i izrazio nadu da će EU biti u mogućnosti da pomogne uskoro potpisivanje radnog sporazuma između BiH i CEPOL-a, što bi obezbijedilo policijskim strukturama u BiH da se povežu s kolegama iz zemalja članica EU.

Prema njegovim riječima, ovaj koncept podrazumijeva da dvije ili više zemalja EU mogu sastaviti ZIT za određenu namjenu i na određeno vrijeme, da bi se provela krivična istraga u jednoj ili više zemalja EU, u šta su uključeni pripadnici Europola i drugi neophodni eksperti.

Šef Odsjeka za istrage i podršku svjedocima Tužilaštva BiH Aleksandar Faladžić rekao je da je osnovni cilj ove obuke informisanje i edukacija policijskih službenika i tužilaca u BiH o mogućnosti i prednosti ZIT-a, kao posebnog oblika provođenja složenih istraga organizovanog kriminala za koje su zainteresovane dvije ili više zemalja.

Prema njegovim riječima, obukom se želi pomoći agencijama za provođenje zakona u BiH da dostignu nivo koji je neophodan za pristup EU, naglasivši da ZIT omogućavaju istražiocima i tužiocima novi pristup u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Tradicionalne metode međunarodne policijske i pravosudne saradnje nisu dovoljne za uspješnu borbu protiv prekograničnog organizovanog kriminala", istakao je Faladžić.

Direktor Policijske akademije federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova Taib Spahić rekao je da je ovu obuku prošlo 38 polaznika iz Tužilaštva BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Granične policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, federalne Uprave policije i policije Brčko distrikta.

Prema njegovim riječima, provođenje navedenih obuka će omogućiti efikasnu borbu protiv svih vidova kriminala, posebno organizovanog kriminala i terorizma, a doprinijet će i boljoj saradnji policijskih agencija i pravosudnih organa u BiH.