Sastanak Kebo - Ređepi
0

Zajednički u obnovu turbeta bosanske princeze Katarine Kotromanić u Skopju

Sarajevo-x.com
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo primio je makedonskog ambasadora u našoj zemlji Rami Ređepija.

Razmijenjene su informacije o aktuelnom stanju u regionu Jugoistočne Evrope, sa posebnim naglaskom na odnose Makedonije i BiH. Razgovarano je o modalitetima saradnje između dvije države, i u okviru toga bolje suradnje sa FBiH.

Konstatovano je da dobre političke i prijateljske odnose ne prati i razvoj ekonomske saradnje, te bi u tom smislu trebalo intenzivirati kontakte, posebno na nivou privrednih komora.

U cilju direktnog povezivanja privrednih subjekata, prevazilaženja i otklanjanja birokratskih barijera, 16. juna 2010. godine u Skoplju je održan bilateralni privredni forum Republike Makedonije i BiH. Održavanje uzvratnog, ovogodišnjeg privrednog foruma je planirano u Sarajevu u toku juna, što jeKebo pozdravio i podržao.

S obzirom da dvije države nemaju otvorenih političkih pitanja koja bi trebalo rješavati, sagovornici su se složili da je potrebno raditi na intenziviranju privrednih i ekonomskih odnosa, osobito sa aspekta što efikasnije borbe protiv ekonomske krize koja potresa čitav svijet. Potvrđena je potpuna opredijeljenost BiH i Republike Makedonije na putu prema punopravnom članstvu u EU i saradnji zemalja regiona na tom planu.

Tema razgovora bila je i unutarnjopolitička situacija u BiH, te u Federaciji BiH, kao i napori koje politički predstavnici čine na konstituiranju vlasti u skladu s izbornim rezultatima.

Posebna tema razgovora bila je inicijativa za pokretanje procedura obnove turbeta bosanske princeze Katarine Kotromanić koje se nalazi u Skopju. Tokom zemljotresa 1963. godine turbe je srušeno i iako je određenih razgovora bilo, ono nikada nije obnovljeno. Ocijenjeno je da bi projekat rekonstrukcije trebao da vodi Zavod za zaštitu spomenika kulture Republike Makedonije. Čini se da danas postoji interes obje strane da se zajednički krene u taj projekat čija bi realizacija učvrstila ionako dobre međusobne odnose, te bila poželjna sa aspekta daljeg razvijanja ukupnih društvenih odnosa u obje države zasnovanih na principima multikulturalnosti i multikonfesionalnosti.

"Poštujući našu prošlost, zajedničkim snagama možemo graditi izvjesniju budućnost na prostorima Jugoistočne Evrope. Budućnost koja neće biti obilježena ratovima, nego stvaranjem uslova za bolji život novih generacija”, zajednički su zaključili sagovornici, navodi se u saopštenju za javnost.