BiH
0

Zajednički naučni projekti sarajevskog i turskih univerziteta

FENA
Radi poboljšanja stručne saradnje te realizacije zajedničkih projekata, danas se u Sarajevu održava rektorska konferencija predstavnika Univerziteta u Sarajevu i tri univerziteta iz Turske.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Faruk Čaklovica te rektori Univerziteta "Suleyman Demirel", "Trakija" i "Mehmed Akif Ersoy" razgovarat će o konkretnoj saradnji na zajedničkim projektima iz nekoliko naučnih oblasti i o razmjeni studenata i nastavnog kadra.

Kako je precizirao medijima rektor Čaklovica, na skupu će biti kandidirani konkretni naučnoistraživački projekti za koje postoji obostrani interes. Ocjenjuje da je međunarodna saradnja s turskim univerzitetima u solidnom usponu i bilježi pozitivne rezultate.

Tehničke i biotehničke nauke, medicina i biomedicina, prirodno-matematičke te humanističke i društvene nauke, oblasti su u okviru kojih će biti realizirani konkretni projekti.

Za primjer, Čaklovica navodi projekt genetski modificiranih organizama, kao aktuelnu temu koja se odnosi na ambijent ishrane te nekoliko projekata iz oblasti bolesti zoozonskog karaktera. Cilj je s naučne strane osigurati siguran ambijent življenja.

Naučnici i istraživači sarajevskog i turskih univerziteta radit će zajedno na projektima, koncentrirajući tako kapacitete kojima raspolažu te pokušati da udruženim snagama i naučnim potencijalom dobiju zajedničke rezultate. Sve projektne oblasti su aktuelne i profiliraju brži razvoj države i društva.

Rektor Univerziteta "Suleyman Demirel" prof. dr. Metin Lufti Baydar rekao je da će se realizacija projekata vršiti u svim prioritetnim oblastima za dvije prijateljske zemlje.

To se prvenstveno odnosi na razmjenu nastavnog kadra i studenata, ali i realizaciju zajedničkih projekata koji su orijentirani prema takozvanom sedmom okruženju, tačnije Evropskoj uniji. Tri naučne oblasti navodi kao prioritetne – bioteror, okolinu i energiju. Također, dodaje on, značajna je i oblast zdravstva i medicine u okviru koje su turski univerziteti uvijek otvoreni za razmjenu stručnog kadra.

Realizacija projekata počet će odmah i trajati dvije do tri godine. Očekuje se da će se ovom saradnjom povećati referentnost istraživača obje zemlje i laboratorija nabavkom specijalizirane opreme.

Drugog dana posjete Univerzitetu u Sarajevu, turski će gosti sutra posjetiti neke od fakulteta Sarajevskog univerziteta.