BiH
0

Zajednički kolegij Parlamenta BiH bez saglasnosti o Poslovniku

FENA
Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH danas se na sjednici u Sarajevu nije uspio usaglasiti o izmjenama Poslovnika o radu Predstavničkog doma BiH. Na kolegiju je bilo više prijedloga, ali su i dalje sporni članovi Poslovnika o radu koji se odnose na tumačenje entitetskog glasanja u Predstavničkom domu BiH.

Predsjedavajući PDBiH Milorad Živković izjavio je nakon sjednice kako su svi danas razmatrani prijedlozi upućeni OHR-u na izjašnjavanje do sutra ujutro, kada bi trebala biti nastavljena sjednica zajedničkog kolegija.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Sulejman Tihić ponovio je stav da SDA podržava prijedlog OHR-a da se kvorum utvrđuje na osnovu broja prisutnih i onih koji glasaju.

On je naveo da je njegova stranka radi postizanja kompromisa predložila još jedan član u poslovniku da bi se osiguralo prisustvo jedne trećine iz svakog entiteta.

Prema predloženom članu, ukoliko na sjednicu PD ne dođe jedna trećina poslanika iz jednog entiteta, sjednica se na zahtjev člana Kolegija ili kluba poslanika može odgoditi za tri dana kako bi se osiguralo njihovo prisustvo.

Također, ukoliko se u toku zasjedanja PD doma pojavi nedostatak jedne trećine poslanika iz jednog entiteta, SDA predlaže da se na zahtjev člana Kolegija ili nekog od klubova poslanika sjednica ili glasanje o nekoj tački odgodi ili za tri sata ili za naredni dan.

Zamjenik predsjedavajućeg PDBiH Beriz Belkić naveo je također da Stranka za BiH podržava prijedlog visokog predstavnika, smatrajući da je u skladu s Ustavom BiH.

Ova stranka je, međutim, danas predložila amandman, prema kojem se na zahtjev jednog od članova Kolegija ili šefova nekog od klubova izjašnjavanje i glasanje o pojedinoj tački može odgoditi od tri do 24 sata, pod uvjetom da se to može činiti jedanput po jednoj tački dnevnog reda.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Mladen Ivanić je naveo da usaglašene izmjene Poslovnika o radu nemaju podršku SDA i SBiH, te da su ove dvije stranke između smirivanja situacije, normalnog rada Vijeća ministara i parlamenta BiH, sporazuma o reformi policije i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, "izabrale politiku svađe, rasturanja institucija BiH i uvele zemlju u vrlo tešku krizu".

-Mislim da će međunarodne institucije to prepoznati i neće realizirati tu politiku, jer bi to bilo katastrofalno za BiH, stav je Ivanića.

On je ponovio da stranke iz RS-a ne mogu prihvatiti preglasavanje, te stoga i promjenu entitetskog načina glasanja.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Niko Lozančić vjeruje da će sutra zajednički kolegij postići saglasnost o poslovnicima o radu oba doma parlamenta BiH i tako pokazati odgovornost.

Nema druge alternative od te da donesemo poslovnike te sve zakone i odluke koje se od nas očekuju. Sve drugo je samo produbljivanje krize, smatra Lozančić.

Sjednici zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH prisustvovao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić, te pravni tim OHR-a.

Rok za izmjene poslovnika o radu oba doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je odredio visoki predstavnik za BiH Mirolsav Lajčak, ističe 1. decembra.