Patrick Moon
0

"Zajednička vizija za budućnost BiH jeste njeno integriranje u NATO i EU"

FENA
Ambasador Patrick Moon (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Ambasador Patrick Moon (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon prisustvovao je u utorak sjednici Komisije za međunarodnu saradnju Stranke demokratske akcije (SDA), na kojoj je razgovarano o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

"Imamo zajedničku viziju za budućnost Bosne i Hercegovine, a ta vizija je da vidimo Bosnu i Hercegovinu integrisanu u članstvo NATO-a i Evropske unije", istaknuo je ambasador Moon u izjavi za medije datoj nakon okončanja sjednice Komisije.

Ocjenio je veoma korisnim razgovore upriličene u sjedištu SDA u Sarajevu, uz napomenu kako je to bila dobra prilika za razmjenu mišljenja o velikom broju pitanja u BiH.

Predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju SDA dr. Josip Jurišić izjavio je da su otvorena brojna politička i ekonomska pitanja, te da su razgovori protekli u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi.

"Dobili smo punu podršku politike SAD-a tome što radi SDA", kazao je Jurišić, naglašavajući da su SAD striktno opredijeljenje za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, s tri konstitutivna naroda i ostalima i dva entiteta.

Po njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države učinit će sve da Bosna i Hercegovina krene putem napretka - putem jačanja ekonomije što će onda dovesti i do stabiliziranja političkih odnosa.

Zadovoljstvo rezultatima razgovora iskazao je i član Predsjedništva SDA Mirsad Kebo, uz napomenu da SAD snažno podupiru put BiH ka evropskim integracijama.

Kebo je kazao da američka administracija Stranku demokratske akcije vidi kao stranku koja nudi rješenja, izražavajući uvjerenje da dijalog nema alternativu, te da je putem razgovora moguće iznaći odgovore na sva aktuelna pitanja u BiH.