BiH
2

Zajednička osuda krađe nadgrobnog spomenika starog 600 godina

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Načelnik Općine Kalesija Rasim Omerović, sveštenik u pravoslavnoj crkvi u Dubnici jerej Željko Božić i glavni kalesijski imam Enver efendija Alić osudili su danas krađu nadgrobnog spomenika sa pravoslavnog groblja Brkići čija se starost procjenjuje na blizu 600 godina.

Krađu spomenika službenicima policije prijavio je jerej Božić.

"Prošlog proljeća sam fotografisao sve spomenike na pravoslavnom groblju i taj spomenik je bio na svom mjestu. Međutim, prije izvjesnog vremena je odnesen i mi ne znamo ništa o tome ko je to učinio i gdje je spomenik“, kaže jerej Željko Božić.

Načelnik Općine Kalesija Rasim Omerović osuđuje, kako kaže, vandalski čin i traži od policije da počinioce pronađe.

"Riječ je o spomeniku starosti 600 godina i tragovi o njegovom postojanju nalaze se u knjizi koja je objavljena 2003. godine. Taj spomenik je bio oboren, ali smo ga mi prije desetak godina ponovo vratili na njegovo mjesto“, kaže načelnik Omerović.

Glavni kalesijski imam Enver ef. Alić navodi kako niko ne smije dirati bilo čije nadgrobne spomenike, a podsjetio je na istorijat groblja u Dubnici.

"Na tom lokalitetu su se nekada sahranjivali ljudi različitih svjetonazora. Groblje je dobilo naziv po muslimanskoj porodici Brkić, koja je izumrla 1953. godine. Od tada se na groblju sahranjuju samo pravoslavci“, rekao je efendija Alić.

Materijalna vrijednost spomenika nije procjenjena, ali jerej Božić navodi kako spomenik ima veliku istorijsku vrijednost te očekuje da će uskoro biti vraćen na svoje vjekovno mjesto.