Dom naroda PSBiH
0

Zajednička komisija zadužena za slučaj "Sejdić-Finci"

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas usvojio Prijedlog zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

U Privremenu zajedničku komisiju trebao bi biti izabran po jedan predstavnik iz svake stranke zastupljene u parlamentu BiH.

Predstavnici HDZ-a BiH i SNSD-a odlučili su da te stranke u privremenoj zajedničkoj komisiji predstavljaju delegati iz Doma naroda Borjana Krišto i Krstan Simić.

Predstavnici ostalih političkih stranaka trebali bi biti izabrani u narednom periodu iz Predstavničkog doma.

Kako su danas najavili delegati iz ovih stranaka, SDPBiH bi u zajedničkoj komisiji trebao predstavljati poslanik Saša Magazinović, HDZ 1990 Božo Ljubić, PDP Vesna Krstović-Spremo, DNS Petar Kunić dok ostala imena za sada nisu poznata.

U skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava, zadatak Privremene komisije bit će da pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te da ih posredstvom ovlaštenog predlagača dostavi u parlamentarnu proceduru.

Kako je navedeno u zaključku, rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH je 30. novembar , a za pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH 31. decembar.

Na današnjoj sjednici delegati su primili k znanju Informaciju o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembra prošle godine, te usvojili Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2010. godinu.