BiH
0

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost PSBiH razmatrat će dva prijedloga zakona iz oblasti reforme policije

FENA
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici koja je počela jutros u Sarajevu u amandmanskoj fazi razmatrati dva prijedloga zakona iz oblasti reforme policije.

Radi se Prijedlogu zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH i Prijedlogu zakona o neovisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Član Zajedničke komisije Slobodan Šaraba je na početku sjednice predlagao da se ova dva prijedloga zakona skinu s dnevnog reda, ali njegov prijedlog nije dobio potrebnu podršku ostalih članova komisije.

Šaraba je svoj zahtjev obrazložio činjenicom da je za 17. mart zakazana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebali biti razmatrani ovi zakoni i informacija o aktivnostima vezanim za reformu policije u BiH te je smatrao da je logično da se Zajednička komisija o predloženim zakonima izjasni nakon sjednice NSRS-a.

U dosadašnjem toku sjednice Zajednička komisija je podržala principe Prijedloga okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH. Dogovoreno je da se do naredne sjednice komisije pribavi i stav Vlade Federacije BiH o Prijedlogu ovog zakona.