BiH - EBRD
0

Zajam 30 miliona eura za Projekt "Vodovod i kanalizacija Sarajevo"

FENA
Ugovor o zajmu za Projekt "Vodovod i kanalizacija Sarajevo" između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su, danas u Sarajevu, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i voditelj Ureda EBRD-a u BiH Giulio Moreno.

Ministar Vrankić je potpisao i, ranije od EBRD-a potpisani, Ugovor o donaciji između Bosne i Hercegovine i EBRD-a za finansiranje Projekta operativne i tehničke pomoći za implementiranje zakona o zaduživanju, dugu i jamstvima Bosne i Hercegovine.

Sredstva zajma, u visini 30 miliona eura, namijenjena su za Projekt rekonstrukcije i obnove prioritetnih komponenti sistema vodoopskrbe i kanalizacijskog sistema Kantona Sarajevo. Bit će plasirana u dvije jednake tranše po 15 miliona, s rokom vraćanja od 15 godina. Kompletan zajam alociran je na Federaciju BiH. Vrijednost darovnice EBRD-a je 295.000 eura.

Ta sredstva će biti izvor finansiranja tehničke pomoći u Ministarstvu finansija i trezora za izradu podzakonskih akata te njihovo usklađivanje na svim nivoima u BiH, a radi olakšavanja primjene zakona koji su sada na snazi.

Ministar Vrankić je zahvalio na vrijednoj finansijskoj potpori koju EBRD pruža našoj zemlji, a posebno usmjerenoj razvoju ekonomije.

"EBRD je u protekle četiri godine potpisao projekte u BiH u ukupnoj vrijednosti oko 600 miliona eura kojima su finansirani brojni različiti projekti. I dalje smo otvoreni za sve projekte koji mogu pomoći unapređenju ekonomije u BiH", kazao je Moreno.

Istaknuo je, da je EBRD u proteklom razdoblju, radeći skupa na projektima s Ministarstvom finansija i trezora, imao iznimno dobru saradnju i razumijevanje, na čemu je posebno i zahvalio, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.