BiH
0

Zahvalnica udruženja za zaštitu štediša u Bosni i Hercegovini

FENA
Udruženje za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini izdalo je saopćenje u kome zahvaljuje svim medijima u Bosni i Hercegovini na svesrdnoj podršci protestu ovog udruženja slovenskoj delegaciji s njihovim premijerom Janezom Janšom na čelu.

"Mi ocjenjujemo da su štediše Ljubljanske banke izdali članovi Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić. I ne samo to. Svojim ponašanjem novoizabrana vlast ponižava i samu sebe. Vrhunac poniženja priredio je sam sebi dr. Haris Silajdžić odlučujući se da s Janšom presiječe vrpcu povodom otvaranja tvornice «Argete» u Hadžićima, jer je nemoguće da Silajdžić ne zna da se ne radi ni o kakvoj investiciji od 28 miliona", stoji u saopćenju.

U nastavku se kaže da je zbog prljave tehnologije proizvodnje "argeta" paštete, Slovenija morala fabriku zatvoriti ili je negdje izmjestiti. Da je smjesti u Hadžiće pomogli su joj razni "silajdžići". A zašto baš u Bosnu. Pa razloga je puno. Prvo, nigdje nisu mogli naći jeftiniju radnu snagu nego u Bosni. Stotinu 'bosančerosa' radit će ko crnci za minimalnu plaću. Zašto Hažići? Pa to je najidealnija tačka za prijevoz piletine iz Koreje koja se brodovima doprema u Ploče. Nije valjda da Silajdžić vjeruje da će u "argetu" piletina s bosanskih farmi pilića koje su pozatvarane zbog toga što naša vlast više voli Sloveniju nego Bosnu i Hercegovinu. A tržište na koje Slovenci misle plasirati "argetu" su Bosna i Hercegovina, tržište jugoistočne Evrope i Turska. Na Zapadu je zabranjen plasman "argete" zbog nekvalitetnog pilećeg mesa u njoj i silnih konzervansa. Misle Slovenci da će Turskoj uvaljivati ovaj proizvod kao da je bosanski i da će turski potrošači to kupovati iz solidarnosti prema Bosni i Hercegovini. Kladim se da će uz naznaku uz proizvedeno u BiH pisati i HALAL hrana.

Pobrinut ćemo se da da ova prevara dođe do potrošača jugoistočne Evrope i Turske.

Ovo udruženje upućuje poziv potrošačima iz BiH da se solidarišu s deviznim štedišama, da ne ulaze u Merkatorove prodavnice i da ne kupuju slovensku robu.