BiH
0

Zahtjevi Sindikata GPBiH i SIPA-e o izjednačavanju plaća u cijelosti utemeljeni

FENA
Nesporni su i u cijelosti utemeljeni zahtjevi sindikata Granične policije i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o izjednačavanju plaća državnih policajaca s plaćama njihovih kolega u kantonalnim i entitetskim policijskim institucijama.

Ovo je zaključeno danas na sastanku čelnika sindikata GPBiH i SIPA-e s ministrom sigurnosti BiH Tarikom Sadovićem, saopćeno je iz Sindikata GPBiH.

Ministar Sadović je, kako je saopćeno, obećao sindikalnim čelnicima da će podržati zahtjeve državnih policijskih službenika na predstojećim sjednicama Vijeća ministara BiH.

Na ovim sjednicama bit će razmatrano donošenje spornog zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama BiH, koji je "izuzetno statusno diskriminantan prema policajcima uposlenim u državnim policijskim agencijama".

Pismeni zahtjevi sindikata GP i SIPA-e predati su ministru Sadoviću i parlamentarnim zastupnicima Sadiku Bahtiću i Slavku Jovičiću, koji su odranije iskazali spremnost da podupru opravdane sindikalne zahtjeve u cilju odustajanja od najavljenog policijskog "bijelog štrajka".