Sindikat željezničkih radnika
0

Zahtjev za smjenu predsjednika Uprave Željeznica FBiH

FENA
Samostalni sindikat željezničkih radnika BiH zahtijeva od Nadzornog odbora Željeznica FBiH (NO ŽFBiH) da odmah smijeni predsjednika Uprave Željeznica FBiH jer je zloupotrijebio svoj položaj.

Zahtjev je upućen danas s vanredne sjednice Izvršnog odbora (IO) u funkciji Glavnog odbora (GO) Samostalnog sindikata željezničkih radnika BiH, a u povodu toga što je predsjednik Uprave sklopio sa Sindikatom mašinovođa u FBiH sporazum da će povući tužbu i neće tražiti nikakvu nadoknadu štete, niti će sankcionirati odgovorne za nezakonito održavanje štrajka mašinovođa u FBiH, iako je taj štrajk bio zabranjen odlukom Uprave i odlukom suda.

Od NO-a se traži da tu odluku predsjednika Uprave stavi van snage i da hitno smijeni izvršnog direktora željezničkog operatora jer nije poduzeo nikakve mjere da osigura uredno i sigurno odvijanje željezničkog saobraćaja.

Sindikat zahtijeva od NO-a da u skladu s odredbama Zakona o radu, Zakona o štrajku i Kolektivnog ugovora željezničara u FBiH pokrene postupak za naknadu pričinjene štete u punom iznosu kod nadležnog suda te da prema organizatorima nezakonitog štrajka izrekne odgovarajuće mjere.

Premijeru FBiH i federalnom ministru za promet i komunikacije predlaže da u Željeznicama FBiH uvedu vanredne mjere - prinudnu upravu, i time spriječe pojedince iz uprave preduzeća i „lokalne šerife" iz Sindikata mašinovođa FBiH da blokiraju funkcioniranje Željeznica FBiH.

IO poziva NO Željeznica FBiH da ni po koju cijenu ne prihvati novi pravilnik o radu, koji, ističe se u zahtjevu, u tekstualnom dijelu sadrži niz članova koji su potpuno suprotni odredbama Zakona o radu, Kolektivnom ugovoru, Zakonu o PIO i nizu međunarodnih konvencija.

IO prihvata zahtjev većine zaposlenih na Željeznicama FBiH da na dan kada bi NO trebalo da donese "nezakoniti" pravilnik o radu izvrše blokadu Upravne zgrade ŽFBiH i time spriječe donošenje tog akta.

SS željezničkih radnika BiH poziva SIPA-u, Tužiteljstvo FBiH, Finansijsku policiju i Ured za reviziju institucija FBiH da odmah dođu u Željeznice FBiH i utvrde ko je i na koji način odgovoran za niz zloupotreba i nezakonitosti koje su za milionske iznose oštetile Željeznice FBiH.

Također poziva SSSBiH, Sindikat transportnih radnika Evrope (ETF) i Internacionalni sindikat transportnih radnika (ITF) da njemu, kao svojoj članici, pruže potrebnu pomoć "u ovim sudbonosnim trenucima".

Poziv je, među ostalim upućen i Uredu visokog predstavnika u BiH i rezidentnim ambasadorima u BiH da zaštite SS željezničkih radnika u BiH "od mogućih nezakonitih mjera uprave preduzeća", kao i da zaštite povjerenike "jer su im ugroženi lična sigurnost i opstanak njihovih radnih mjesta".