Građani Sarajeva
0

Zahtjev za poštivanjem odredbi Statuta Grada Sarajeva

FENA
Neformalna grupa građana, koji se potpisuju kao Građani Sarajeva, zahtijeva da se prilikom izbora gradonačelnika Sarajeva u potpunosti ispoštuju odredbe Statuta Grada.

Oni u saopćenju za javnost upozoravaju kako su građani glavnog grada BiH ovih dana svjedoci "drske političke manipulacije i svjesnog kršenja odredbi zakona".

Pojašnjavaju da je riječ o postupku i načinu kandidiranja gradonačelnika Sarajeva, kojim se građani na vrlo perfidan i bezobrazan način, nominiranjem kandidata i člana SDP-a Alije Behmena, te širenjem i zagovaranjem njegove kandidature kao jedine ispravne i logične, dovode pred svršen čin i obmanjuju.

-Građani Sarajeva treba da znaju da, prema odredbama Statuta grada Sarajeva, za gradonačelnika može biti izabran svaki građanin BiH koji ima biračko pravo, te da Gradsko vijeće bira gradonačelnika odlukom većine glasova izabranih gradskih vijećnika, navode Građani Sarajeva.

Napominju da u proteklom mandatu gradonačelnica nije postigla odgovarajući nivo odgovornosti u vršenju povjerene dužnosti, te da građani Sarajeva više nikada neće dozvoliti ponavljanje neprincipijelnosti, neodgovornosti i nepoštivanje vlastitog identiteta.

Također, ističu kako neće dozvoliti političke ujdurme, koje pokušavaju da kroje političke organizacije, bez obzira sa koje adrese one dolaze.