BiH
0

Zahtjev za ponovno razmatranje predmeta pred evropskim sudom za ljudska prava

FENA
Udruženje građana "Majke Srebrenice i Podrinja" oglasilo se danas saopćenjem za javnost u kojem traži da Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu ponovno razmotri njihov zahtjev za novčanu satisfakciju porodicama žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine.

Iz Udruženja podsjećaju kako su u novembru 2003. godine u saradnji sa svojim opunomoćenim advokatima pokrenuli parnični postupak pred Sudom u Stasbourgu protiv počinitelja i njegovih pomagača zahtijevajući novčanu satisfakciju porodicama žrtava genocida.

Kako Sud u Strasbourgu onda nije uvažio spomenutu aplikaciju, Udruženje Majke Srebrenice i Podrinja, sada, a nakon presude najviše svjetske sudske instance - Međunarodnog suda pravde u Den Haagu, kojom je decidno potvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid i da je ova presuda obvezujuća, traži od Evropskog suda za ljudska prava da predmet ponovno uzme u razmatranje.

  • Nakon ove presude, smatramo da su se stekle sve pretpostavke predviđene i propisane u Članu 37. stav 2. Europske Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Naš predmet pred Sudom u Strasbourgu broj 39469/03 nakon Presude u Den Haagu mora biti ponovo razmatran pred Evropskim sudom za ljudska prava, navodi se u saopćenju.