BiH
27

Zahtjev za obustavu referenduma u RS-u Ustavnom sudu BiH podnijeli Softić i Džaferović

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović danas su svako pojedinačno podnijeli Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za rješavanje spora s entitetom Republika Srpska zbog Odluke o raspisivanju referenduma o Danu RS-a.

U svojim zahtjevima Softić i Džaferović kao Ustavom BiH ovlašteni podnositelji zahtjeva traže da Ustavni sud BiH utvrdi da je Odluka o raspisivanju referenduma protivna članu I/2 i članu VI/5 Ustava Bosne i Hercegovine, te da se kao takva stavi van snage.

Također je zatraženo da se Narodna skupština RS obaveže na poduzimanje svih aktivnosti kojima će se anulirati sve supsidijarne odluke i aktivnosti koje su zasnovane na Odluci o raspisavanju referenduma.

Podnesen je i zahtjev za donošenje privremene mjere kojim se traži trenutna obustava primjene Odluke o raspisivanju referenduma do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno nam je iz kabineta gospode Softića i Džaferovića.