BiH
61

Zahtjev za hitno sprovođenje istrage zbog monstruoznog ubistva psa u Zenici

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja iz Zenice zahtjeva hitno sprovođenje istrage zbog ubistva napuštenog psa u Zenici i ugrožavanja javne sigurnosti.

Jučer poslijepodne u centru Zenice ustrijeljen je napušteni pas. Pucanj se čuo sa jedne od obližnjih zgrada, a svjedoci su zvuk opisali kao pucanj iz vazdušne puške. Ipak, ono što dodatno zabrinjava je i činjenica da su se u obližnjem parku nalazila i djeca.

Iz Udruženja ŠAPA kazali su da je pas upucan u predjelu grudnog koša, te da je 40 minuta nakon pucnja i preminuo.

Po navodima svjedoka, na lokalitetu Bilino Polje i ranije je bilo sličnih incidenata koji su prijavljeni policiji, poput nezakonite upotrebe vatrenog oružja, ugražavanje opće sigurnosti, izazivanje opće opasnosti po ljude i životinje, a sve to radila je osoba koja je poznata policiji, istakli su iz Udruženja ŠAPA.

"Očekujemo provođenje hitnih istražnih radnji kako bi se potvrdio identitet ubice, te hitno procesuiranje slučaja uz podnošenje krivične prijave Tužilašvu Zeničko-dobojskog kantona po počinjenju niza krivičnih dijela u ovom slučaju, te podizanje optužnice nadležnog Tužilaštva, i izricanje najviše zakonom zaprijećene kazne. Hladnokrvno ubijanje životinje samo po sebi, uz ugrožavanje sigurnosti svih građana koju se se nalazili u blizini, djece koja su se igrala pored psa, je bez presedana i mora biti najoštrije kažnjeno kao teško krivično djelo i kao opomena svima", naglasili su iz Udruženja ŠAPA.