BiH
0

Zahtjev Sindikata za hitnim sastankom o "Agrokomercu"

FENA
Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine - PPDIVUT BiH Mehmed Avdagić uputit će zahtjev premijeru FBiH Nedžadu Brankoviću za održavanje hitnog sastanka radi ubrzavanja procesa rješavanja problema radnika "Agrokomerca“.

Ako do toga ne dođe, radnici "Agrokomerca" su, više nego ikad, odlučniji da se i radikalnim metodama bore za svoja prava pa i podizanjem šatorskog naselja pred zgradom Vlade FBiH.

To je zaključeno danas u Velikoj Kladuši na sastanku Sindikalnog odbora "Agrokomerca“, u čijem radu je učestvovala i delegacija Samostalnog sindikata PPDIVUT-a BiH s predsjednikom Mehmedom Avdagićem na čelu, saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT-a.

Ovi zaključci su proistekli iz njihovog razgovora o aktuelnoj problematici radnika i konstatacije da su problemi kulminirali ponajviše krivicom Vlade FBiH, kao većinskog vlasnika kapitala više od 90 posto, koja je, rečeno je, do sada isključivo postavljala svoje ljude u Nadzorni odbor i menadžment "Agrokomerca“.

Zbog Vladinog lošeg upravljanja kapitalom drastično je smanjen broj radnika pa je trenutna situacija takva da se od oko 900 radnika na evidenciji "Agrokomerca“ 500 povremeno angažira na određenim poslovima, dok su 204 radnika stekli uvjete za penzionisanje koje trenutno nije moguće realizirati zbog neuplaćenih poreza i doprinosa.

Veliki broj radnika uopće ne radi, a vodi se na evidencijama zaposlenika u "Agrokomercu“, što dodatno opterećuje, naglašeno je.

Svi radnici su u veoma teškom položaju pri ostvarivanju zdravstvene zaštite, pa je do izražaja došla i informacija da zdravstvene ustanove pokreću tužbe protiv radnika "Agrokomerca“, korisnika njihovih usluga, jer to preduzeće ne uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje.

Avdagić je podsjetio na višegodišnje napore organa Sindikata PPDIVUT-a BiH da se stanje u "Agrokomercu“ popravi, ali brojne inicijative i konkretni prijedlozi rješenja koje su nudili predsjednik i organi PPDIVUT-a nisu naišli na podršku. On je spomenuo da je nekoliko uglednih privrednika iz BiH i okruženja imalo volju i poštene namjere da ožive i pokrenu proizvodnju. Za to vrijeme problemi su se i dalje gomilali, pa sada ukupna dugovanja "Agrokomerca“ iznose oko 150 miliona KM, od čega 40 miliona KM potražuju radnici.

Radnici su, ovaj put, iskazali potpuno jedinstvo u podršci predsjedniku i organima Sindikata PPDIVUT-a BiH da se i dalje angažiraju kod Vlade FBiH radi hitnog rješavanja pitanja izmirenja obaveza prema PIO i zdravstvenom osiguranju za sve radnike. Pri tome,naglašeno je, prioritet treba dati radnicima koji su stekli uvjete za penzionisanje i radnicima koji su bili na liječenju, a protiv kojih su zdravstvene ustanove podigle tužbe radi naplate njihovih usluga. Potrebno je i izvršiti reviziju svih ugovora o zakupu kapaciteta "Agrokomerca“, preispitati trošenje i upotrebu sredstava od ugovora o zakupu, ubrzati rješavanje problema naplate dosadašnjih potraživanja radnika u iznosu više od 40 miliona KM, posebno naplate oko 20 miliona KM po izvršnim sudskim presudama o isplati neisplaćenih plaća radnicima.