BiH
0

Zahirović: Neprihvatljivo je da Vlada RS štedi na pomoći humanitarnim organizacijama

FENA
Poslanik SDP-a BiH u Narodnoj skupštini RS-a Amir Zahirović kritikovao je činjenicu da je Vlada RS-a u predloženom budžetu za 2013.godinu ponovo smanjila budžetska izdvajanja za humanitarne organizacije sva tri naroda u tom entitetu, a istovremeno za reprezentaciju u Vladi RS-a predvidjela sredstva veća od 600.000 KM

"Ako se štedi, treba štedjeti na svim stavkama", rekao je Zahirović.

Najveće zahvatanje je od Dobrotvornog društva "Merhamet", kojem je u Prijedlogu budžeta RS-a za 2013., koji danas razmatra parlament RS-a po hitnom postupku, kabinet Aleksandra Džombića smanjio tekući grant sa 186.00 na 100.000 KM.

Vlada RS-a "štedi" i na izdvajanjima za "Caritas" kojem je grant umanjen sa 112.000 na 50.000, dok je Humanitarnom društvu "Kolo srpskih sestara" tekući grant smanjen s 83.000 na 40.000 KM.

I za narednu godinu Vlada RS-a je planirala smanjenje tekućeg granta za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata sa 157.000 na 100.000 KM.

Zahirović je, u obraćanju parlamentu tokom rasprave o predloženom budžetu RS-a za 2013., rekao da je po svim ovim stavkama Vlada „uštedjela“ 240.000 KM, što je mali iznos kada se ima u vidu da je budžet planiran na iznos od milijardu i 945 miliona KM zbog čega je neprihvatljiv sam način uzimanja sredstava pomoći spomenutim kategorijama.

Rekao da entitetski budžet kratkoročnim novim rezovima neće ostvariti veće uštede, jer su izostale konkretne mjere u ekonomskoj politici kako bi RS izašla iz krize.

On je naglasio da je Vlada RS-a istovremeno smanjila i izdvajanja nerazvijenim lokalnim zajednicama, što nije dobro.

U SDS-u smatraju da budžet nije realan te da se subvencionira neperspektivna privreda, a da će po osnovu smanjenja plaća biti uplaćeno manje doprinosa, a samim tim može doći u pitanje isplata penzija.

Šef poslaničkog Kluba PDP-a Zoran Đerić je rekao da je činjenica da se u RS-u „sve teže živi, a da predložene vladine mjere neće uticati na socijalnu stabilnost“.

U repliciranju poslanicima opozicije, koji su kao i predloženu ekonomsku politiku u prethodna dva dana, kritikovali i planirani budžet, premijer RS-a Aleksandar Džombić je rekao da smanjenje plaća budžetskim korisnicima nije učinjeno radi otplate inokredita, već da se te uštede usmjeravaju u socijalne programe.

On smatra da radnici zaposleni u javnoj upravi RS-a nemaju razloga za proteste, koje su najavili širom RS-a, kao i generlani štrajk, već trebaju, kako je naveo, da „imaju razumijevanje prema kolegama u realnom sektoru, koji imaju znatno manje plaće“.

Predsjednik Unije sindikata budžetskih korisnika u Savezu sindikata RS-a Duško Jandrić i danas je upozorio da će četiri sindikata nastaviti sa najradikalnijim oblicima sindikalne borbe, koji podrazumijevaju štrajkove i proteste širom tog bh.entiteta.

Jandrić kaže da nisu dobili razumijevanje ni od pozicije, ali ni opozicije, koja njihove probleme, kako tvrdi, koristi kako bi došla na vlast.

Rasprava o predloženom budžetu RS-a za narednu godinu bit će nastavljena nakon redovne pauze, oko 17 sati.