Pismo podrške
0

Zagrebački gradonačelnik podržao Hrvatski narodni sabor

FENA
Milan Bandić (Foto: AP)
Milan Bandić (Foto: AP)
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je danas pismo podrške predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora Draganu Čoviću u kojem ističe kako podržava legitimno političko vodstvo Hrvata u Bosni i Hercegovini u borbi za "zakinuta prava svoga naroda i hrvatsku ravnopravnost u ovoj državi".

"Pozdravljam odluke Hrvatskog narodnog sabora, koji je jučer održan u Mostaru, i podržavam legitimno političko vodstvo Hrvata u Bosni i Hercegovini u borbi za zakinuta prava svoga naroda i hrvatsku ravnopravnost u ovoj državi. Čelnicima ovog novoutemeljenog političkog tijela Draganu Čoviću i Boži Ljubiću izražavam iskrene čestitke na povjerenju koje su zaslužili", navodi Bandić u pismu podrške.

Zagrebački gradonačelnik smatra kako Hrvati trebaju zajedno podići glas zbog "ignoriranja volje birača i institucionalnog nasilja koje se provodi u Bosni i Hercegovini nad hrvatskim narodom, jer je posljednjim događanjima ugroženo, ne samo pravo Hrvata na svoju državu, već i budućnost same Bosne i Hercegovine".

"Bosna i Hercegovina je i hrvatska zemlja te je nezamislivo njezino funkcioniranje bez sudjelovanja legalno izabranih predstavnika sva tri naroda, a njezina budućnost upitna bez trajne ravnopravnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba. Bez stvaranja institucionalnog okvira, u kojem će svaki narod birati svoje političke predstavnike i zajedno s druga dva naroda odlučivati o svojoj sudbini, te se osjećati zadovoljnim na svome ognjištu, nema stabilne i demokratske BiH, niti perspektive za njezine građane. A sva privremena rješenja, utemeljena na ignoranciji, preglasavanju ili drugim oblicima zloporabe institucija, mogu voditi daljnjem kaosu i blokadi života u ovoj izmučenoj državi", ističe Bandić.

Gradonačelnik Zagreba na kraju je pozvao predstavnike bošnjačkog naroda da pokažu "više odgovornosti, mudrosti i otvorenosti za težnje i potrebe druga dva naroda, a međunarodnu zajednicu da se poštenije i pravednije zauzme u zaštiti prava hrvatskoga naroda".