Gordan Jandroković
0

"Zagreb spreman da pomogne BiH u evroatlantskim integracijama"

SRNA
Hrvatska se zalaže za članstvo BiH u evroatlantskim integracijama i na tom putu je spremna prenijeti vlastita iskustva i ponuditi potrebnu pomoć, rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković.

Jandroković smatra da je BiH vrlo blizu ulaska u bezvizni režim, čije je odobravanje vrlo važan korak za dalji tok pregovora, kao i dodjelu statusa zemlje kandidata za EU.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u BiH, Jandroković je za "Nezavisne novine" rekao da strateški interes Hrvatske predstavlja sigurnost susjeda.

"Zbog povremenih unutrašnjih političkih napetosti stvorena je percepcija o lošijoj bezbjednosnoj situaciji u BiH, nego što to ona zapravo jeste. Dalje reforme koje BiH na evropskom putu treba preduzeti svakako mogu poboljšati tu percepciju", ocijenio je Jandroković.

On je dodao da su pred BiH još mnogi izazovi, a jedan od najvažnijih je, prema njegovom mišljenju, jačanje državnih institucija, kako bi se osigurao dalji napredak na evropskom putu. 

"Na sastanku na visokom nivou 'EU - Zapadni Balkan' u junu najavljena je liberalizacija viznog režima do kraja godine. To je važna poruka za građane BiH, posebno ove godine, u kontekstu oktobarskih izbora. Brisel je tom najavom htio poručiti kako se reforme na putu za članstvo vrednuju i i te kako isplate", rekao je Jandroković.

Na pitanje da li Hrvatska podržava dijalog između konstitutivnih naroda u BiH, Jandroković je rekao da se ona zalaže za teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i ravnopravnost tri konstitutivna naroda.
"Smatram da su ti elementi temelji održive stabilnosti i evropske budućnosti zemlje. Hrvatska podržava sve političke opcije koje zagovaraju jedinstvenu BiH, u kojoj sva tri konstitutivna naroda imaju jednaka prava i jednake mogućnosti. Tome bih dodao i ona rješenja koja omogućavaju istinsko funkcionisanje institucija BiH", mišljenja je Jandroković.