BiH
0

Zagreb: Bilateralni sastanak Radmanovića i bugarskog predsjednika Parvanova

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je danas na margini energetskog samita zemalja jugoistočne Evrope u Zagrebu imao bilateralni susret s predsjednikom Republike Bugarske Georgijem Parvanovim.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, na sastanku je razgovarano o mogućnostima poboljšanja bilateralnih odnosa dviju zemalja, s posebnim naglaskom na ekonomskoj saradnji i potrebi povećanja vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje.

Ocijenjeno je da je potrebno raditi na boljoj infrastrukturalnoj povezanosti BiH i Bugarske radi boljeg upoznavanja, bržih komunikacija i razvoja biznisa.

Predsjedatelj Radmanović je izrazio nadu da će bugarski investitori ulagati u BiH na obostranu korist dviju prijateljskih država.

Predsjednik Parvanov je istaknuo kako je Bugarska uz političku potporu spremna pružiti i ekspertnu pomoć BiH na njezinom putu ka EU.

Predsjedatelj Radmanović je naglasio važnost priključenja BiH u EU i zahvalio predsjedniku Parvanovu za zalaganje Bugarske u vezi proširenja EU, te da BiH, kao i ostale zemlje zapadnog Balkana, bude članica EU-a.

Također, Radmanović je zahvalio i na pomoći Bugarske za priključivanje BiH NATO-ovom programu Partnerstvo za mir (PfP).

Inače, na jednodnevnom sastanku šefova zemalja jugoistočne Evrope koji se održava u zagrebačkom hotelu Westin, kao poseban gost sudjeluje i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Za stolom o temi "Energija je roba, ali specifična", osim predsjedavajućeg Radmanovića danas su govorili predsjednici Republike Hrvatske Stjepan Mesić, Republike Albanije Alfred Moisiu, Republike Bugarske Georgi Parvanov, Republike Crne Gore Filip Vujanović, Republike Makedonije Branko Crvenkovski, te Ruske Federacije Vladimir Putin.

U drugom dijelu summita očekuje se obraćanje predsjednika Republike Rumunije Traiana Basescua, predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića, ministra za strateški razvoj Republike Slovenije Žige Turka, prvog zamjenika ministra razvitka Republike Grčke Anastasiosa Nerantzisa i predstavnika Evropske komisije i specijalnog predstavnika OPEC-a Cristobala Burgosa Alonsa.