BiH
0

Zagađenje zraka u Tetovo kod Zenice dvostruko veće od dozvoljenog cijeli decembar

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema izvještaju Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu "Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK" na području grada Zenice uočava se trend povećanja vrijednosti prosječnih dnevnih koncentracija sumpordioksida SO2 na svim mjernim mjestima, kao i trend smanjenja prosječnih vrijednosti ukupnih lebdećih čestica na dva mjerna gradska mjesta.

Mjerenja tokom decembra pokazuju da je došlo do povećanja maksimalnih vrijednosti koncentracija sumpordioksida SO2 na svim mjernim mjestima, kao i povećanja maksimalnih dnevnih koncentracija lebdećih čestica na dva mjernim mjestima "Tetovo" i "Institut" u odnosu na mjesec novembar.

U decembru su zabilježene prosječne dnevna koncentracija sumpordioksida SO2 u zraku, iznad 125 μg/m3, na mjernom mjestu „Tetovo“ čak 31 dan, na mjernom mjestu "Institut" 29 dana, i na mjernom mjestu „Crkvice“ 26 dana. Prema usvojenim standardima dozvoljena prekoračenja prosječne dnevna koncentracija sumpordioksida SO2 u zraku, iznad 125 μg/m3, su samo tri dana u godini.

Prošlog mjeseca zabilježeno je povećanje prosječnih dnevnih koncentracija sumpordioksida SO2, na mjernoj stanici „Institut“ za 147,7 posto, na mjernoj stanici naselja "Tetovo" za 83,85 posto, te na mjernoj stanici u naselju "Crkvice" za 42,8 posto.

Zabrinjavajuće je da se bilježi povećanje maksimalnih dnevnih koncentracija sumpordioksida SO2 na mjernoj stanici "Crkvice" za 90,96 posto, na mjernoj stanici "Tetovo" za 74,48 posto, a na mjernoj stanici „Institut“ za 37,65 posto, u odnosu na novembar.

Izmjerene su smanjene vrijednosti prosječnih koncentracija ukupnih lebdećih čestica na mjernoj stanici "Institut" za 20 posto, a na mjernoj stanici "Tetovo" oko 13 posto. Dnevne koncentracije lebdećih čestica su prelazile 250 μg/m3 na mjernom mjestu "Institut" četiri dana, a na mjernom mjestu "Tetovo" šest dana.

Povećanje maksimalnih vrijednosti lebdećih čestica na mjernim stanicama "Institut“ i "Tetovo" su u manjem povećanju.