BiH
3

Zaduženje od 15 miliona KM za opremanje MUP-a RS

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a prihvatili su danas novu odluku o kriterijima za ocjenu stepena razvijenosti općina, ponudu firme iz Johannesburg za kupovinu bratunačkog „Tehničkog remonta“, kao i za zaduženje RS-a od 15 miliona KM za materijalno-tehničko opremanje entitetskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Entitetskoj policiji ta sredstva su neophodna kako bi nabavila vozila, uniforme, te neophodnu opremu za kontrolu sigurnosti saobraćaja, opremu za specijalnu jedinicu i kriminalističku policiju te drugu "specijalnu opremu".

Kreditom od 15 miliona KM riješio bi se, stoji u odluci Vlade RS-a, “bar dio nagomilanih problema u toku ove kalendarske godine”.

Poslanici su danas, tokom izjašnjavanja o razmatranim tačkama u protekla tri dana, između ostalog prihvatili i informacije o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja i o realizaciji Strategije reforme penzijskog sistema u RS-u.

Podršku je dobila i informacija o funkcionisanju kazneno-popravnih ustanova RS, kao i Odluka o zaduženju RS kod Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), za finansiranje Projekta jačanja sektora zdravstva – faza 2.

Radi se o kreditu u iznosu 3.700.000 eura, što je 40,30 posto ukupnog iznosa kredita za Bosnu i Hercegovinu od 9.200.000 eura.

U sklopu tačke izbor i imovanja prihvaćen je prijedlog o imenovanju bivšeg ministra prosvjete i kulture RS-a Antona Kasipovića za člana Upravnog odbora RTRS-a, iz reda hrvatskog naroda.