Spremna baza brojeva
0

Zadržite telefonski broj, a promijenite operatera

Piše: T. Sekulić
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kompanija QSS, koju je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izabrala kao upravitelja centralne administrativne baze podataka prenesenih brojeva, predstavila je u Sarajevu centralnu bazu i prisutnim predstavnicima telekom-operatera prikazala način za lakše i brže priključivanje na nju.

Uvođenjem usluge prenosivosti telefonskih brojeva pretplatnicima fiksnih i mobilnih telefonskih mreža u BiH bit će omogućeno da izaberu telekom-operatera za kojeg smatraju da će im pružiti najpovoljniju uslugu, pri čemu ne moraju da mijenjaju postojeći telefonski broj.

QSS-u je 1. juna 2010. godine dodijeljena dozvola za pružanje usluge upravitelja centralne baze podataka prenesenih brojeva, te su imali rok od dva mjeseca za pripremu.

"U toku su tehničke prirpeme koje će omogućiti korisnicima ovu uslugu. S obzirom da je riječ o složenom prostupku, svi telekomi ozbiljno rade na ispunjavanju obaveza, te očekujemo da će ova usluga zaživjeti u praksi do kraja ove godine", kazala je za Sarajevo-x.com Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a.

Ona je dodala i to da se pravilo o prenosivosti broja odnosi se na sve licencirane telekom-operatore, uključujući i alterantivne operatore za pružanje fiksnih javnih govornih usluga.

"Ova usluga će omogućiti korisnicima telekom-usluga da biraju željenog telekom-operatora uz mogućnost zadržavanja postojećeg telefonskog broja. Pravilom je propisano da naknada koja se bude naplaćivala za ovu uslugu ne prelazi 30 KM", istakla je Odobašićeva.

Prilikom uspostavljanja poziva prema prenesenim brojevima operater javne fiksne ili mobilne telekomunikacione mreže izvjestit će pozivaoca da je birani broj prenesen, a uz to će navesti operatera u čiju je mrežu broj prenesen i koliko košta cijena poziva po minuti.

Pozivatelj će nakon zvučnog signala imati tri sekunde kako bi prije početka obračuna troškova pozivanja mogao da se odluči da li će prekinuti poziv.

Kako je navedeno u Pravilniku o prenosivosti brojeva pretplatnik koji je izvršio prenos broja neće moći ponovo zatražiti prenos broja u razdoblju kraćem od šest mjeseci od dana posljednjeg prenosa broja.