Zlatan Burzić
0

"Zadovoljstvo zbog prijema Albanije i Hrvatske u NATO"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izražavamo zadovoljstvo zbog prijema Republike Albanije i Republike Hrvatske u NATO, jer to predstavlja doprinos stabilnosti u regionu, ali i podršku za dugoročnu stabilnost i bezbjednost čitave Evrope, izjavio je za Fenu u povodu prijema ove dvije zemlje zapadnog Balkana u Sjevernoatlantski savez Zlatan Burzić, savjetnik za medije ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja.
  • Prijem Hrvatske i Albanije u NATO tumačimo kao politiku "otvorenih vrata" koja negira špekulacije o mogućem zastoju u širenju Saveza. To je pozitivna poruka građanima regiona, a posebno Bosne i Hercegovine koja će nastaviti svoj napredak ka punopravnom članstvu, čime bismo ispunili jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva naše zemlje, rekao je Burzić.

U tom kontekstu, Burzić navodi da se sa zadovoljstvom može konstatirati da je Bosna i Hercegovina u toku dvije godine članstva u programu NATO-a Partnerstvo za mir (PfP) sačinila Prezentacijski dokument i uspješno sprovodi treći po redu Individualni partnerski program (IPP).

Pored toga, BiH je provela drugu po redu proceduru Pregleda i planiranja odbrane (PARP), utvrdila partnerske ciljeve (PG), okončala izradu Individualnog partnerskog akcionog programa (IPAP) i započela njegovu implementaciju. Posebno je značajno zaključivanje Sporazuma o sigurnosti informacija s NATO-om kao i sama njegova primjena. Na kraju, Burzić je istaknuo i ratifikaciju Sporazuma o statusu snaga (SOFA).

  • Naša je namjera da što prije ispunimo sve uvjete kako bismo podnijeli aplikaciju za Akcioni plan za članstvo (MAP) čime bismo praktično do došli zadnje formalne faze u procesu priključivanja NATO-u. S obzirom na dinamiku i uspjeh dosadašnjih reformi iz ovog domena, to je logičan naredni korak u odnosima između Bosne i Hercegovine i NATO-a. Institucije BiH će, uz konsulataciju sa zemljama Alijanse, u narednom periodu procjeniti kada je pravi trenutak za podnošenje zvaničnog zahtjeva za Akcioni plan za članstvo, rekao je Burzić.

Inače, ove događaje treba promatrati i u kontekstu obilježavanja 60. godišnjice NATO-a, pred kojim su, kako se navodi u komentaru na njegovoj web stranici, "veći zahtjevi nego ikada prije".

U komentaru se naglašava da Savez održava mir na Kosovu, angažiran je u stabilizacijskim zadacima i borbenim operacijama u Adfganistanu, vodi antiterorističku pomorsku operaciju u Mediteranu, pomaže reformu odbrane u BiH, obučava iračke snage sigurnosti i pruža podršku Afričkoj uniji.

NATO je u srcu sve šire mreže partnerstva sa zemljama širom svijeta sa zemljama širom svijeta i razvija sve tješnju saradnju sa ključnim civilnim institucijama. A proces proširenja Saveza ostaje snažan podstrek zemljama aspirantima da dovedu svoju kuću u red.

Ukratko, u svojoj 60. godini, NATO je postao tako neprocjenjiv dio međunarodnog sigurnosnog okruženja da je teško i zamisliti da je ikad moglo biti drugačije.

  • Razlog zašto se NATO pretvorio od privremenog projekta u permantntni nije teško dokučiti. Logika transatlantske sigurnosne saradnje nije vremenski ograničena. Potreba da Evropa i Sjeverna Amerika rješavaju sigurnosne izazove zajedno ostaje aktualna danas kao što je bila prije 60 godina, poručuju iz NATO-a.