Premijer KS Fikret Musić
0

"Zadovoljavajući rad Vlade u prvih 100 dana mandata"

FENA
Fikret Musić
Fikret Musić
Vlada Kantona Sarajevo u prvih sto dana mandata, kako je izjavio premijer Kantona Sarajevo (KS) Fikret Musić za Agenciju Fena, radila je predviđenom dinamikom, a prema ciljevima utvrđenim u ekspozeu i definiranim Programom rada Vlade.

Nova Vlada Kantona Sarajevo imenovana je na Skupštini KS-a 13. januara, a danas se navršava punih sto dana njihovog mandata.

Osvrćući se na ovaj period, premijer Musić je naglasio da je u prvom redu ostvarena stabilna finansijska situacija te dodao da Kanton trenutno nema nijednu neizmirenu finansijsku obavezu iz proteklih 100 dana.

Naglasio je da se plaće budžetskim korisnicima isplaćuju redovno kao i svi materijalni troškovi, ali i naknade za socijalne i boračke kategorije te ostala izdvajanja predviđena zakonskim obavezama u svim ministarstvima.

"Također, možemo reći da je u ovom periodu osiguran stabilan priliv prihoda. Ovogodišnji budžet je, naglasili smo to više puta, stabilizirajući i već u prvih sto dana ostvareni su rezultati u mjerama štednje uz zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, do potpunog sagledavanja stanja u upravi, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama", potcrtao je premijer Musić.

Musić je naglasio da su stvorene pretpostavke za značajna ulaganja u narednom periodu da bi se iskoristila građevinska sezona, te najavio i da će KS uskoro osjetiti rezultate nedavno održanog Bussiness foruma.

Pristigla su i pisma namjere za potencijalna ulaganja, a u prvom redu za ulaganje u hotel "Igman", ali i za prostorno uređenje i realizaciju projekta izgradnje koncertne dvorane na Marijin-Dvoru. Pokazana je zainteresiranost stranih investitora za ulaganja u energetski sektor.

Kada se objedine planirana sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD) i budžetska sredstva Kantona Sarajevo, očekuje se da će kapitalne investicije u ovoj godini iznositi oko 200 miliona KM.

Već naljeto, ističe Musić, očekuje se početak potpune rekonstrukcije tramvajske pruge od Baščaršije do Holiday Inna, kao i rješavanje imovinskopravnih odnosa na trasi I i XII transferzale, ali i rekonstrukcija ulice Ante Babića.

Pored brojnih odluka i izvještaja, Vlada je u skupštinsku proceduru uputila i dva strateški vrlo važna zakona Nacrt zakona o koncesijama i Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu kojima će se stvoriti mogućnosti za nova ulaganja i brže investicije.

Kako je istakao premijer Musić, prvih 100 dana je iskorišteno uglavnom za stvaranja pretpostavki i uvjeta za realizaciju projekata, ali i za omogućavanje nesmetanih funkcija svih javnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova na području Kantona Sarajevo.