ZDK
0

Zadovoljavajuća sigurnosna situacija

FENA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Policijski komesar Zeničko- dobojskog kantona (ZDK) Fahrudin Bećirović održao je radni sastanak s načelnicima policijskih uprava i šefovima organizacionih jedinica u Upravi policije ZDK-a.

Na osnovu statističkih podataka iz devetomjesečnog izvještaja, konstatovano je da je u devet mjeseci ove godine u ZDK-u došlo do povećanja prekršaja javnog reda i mira, što je posljedica i većeg broja javnih skupova, kojih je u odnosu na prošlu godinu bilo više za 30,5 posto, od kojih su neki bili s učešćem velikog broja posjetilaca.

"Kada je saobraćaj u pitanju, kao i na području cijele FBiH, došlo je do povećanja broja saobraćajnih nezgoda i posljedica. Uočljivo je, da je povećanje izraženo na regionalnim, lokalnim putevima i na ulicama u naseljima. Uzroci povećanja saobraćajnih nezgoda su preopterećenost saobraćajnica velikim brojem vozila, slaba putna infrastruktura te često izvođenje radova na putevima, bez poduzimanja potrebnih mjera od izvođača radova", navodi se u informaciji MUP-a ZDK-a.

U vezi s kriminalitetom, u istom periodu evidentirano je poboljšanje stanja u odnosu na isti period prethodne godine jer je broj krivičnih djela smanjen za 15,4 posto, a povećana je i rasvijetljenost. I maloljetnička delikvencija je smanjena za 9,9 posto. Od težih krivičnih djela, evidentirana su dva krivična djela ubistva, oba po poznatom počiniocu, što je za 50 posto manje nego u istom periodu 2007. godine.

"Na osnovu prezentovanih podataka i analiza te činjenice da tokom devet mjeseci 2008. nije bilo događaja koji su bitnije utjecali na sigurnost građana, može se zaključiti da je sigurnosna situacija na području ZDK-a zadovoljavajuća", navodi se u informaciji MUP-a ZDK-a.

Na sastanku komesara Bećirovića i načelnika, analizirano je stanje radne i tehnološke discipline, a policijski komesar ZDK-a upoznao je načelnike policijskih uprava da je suspendovan policijski službenik PS Centar- Zenica, koji je van radnog vremena 21. oktobra učestvovao u tuči u ugostiteljskom objektu "Panorama" u Zenici.

U ovom incidentu učestvovala su još dva policajca PU I - Zenica, a nakon istrage koju vodi Jedinica za profesionalne standarde u Upravi policije, utvrdit će se osnove za pokretanje disciplinskog postupka.